El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha aprofitat la polèmica del referèndum anunciat per Grècia després de les mesures derivades del seu rescat per arremetre contra el Govern de la Generalitat que presideix Artur Mas. En aquest sentit, i arran de la crítica a la consulta que ha fet el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, l'ecosocialista ha retret a l'Executiu que estigui practicant "un retall infinit" que també es predica "a Europa" i que, segons Herrera, és el responsable "d'enfonsar economies com la grega". El secretari general d'Iniciativa, a més, ha aprofitat per insistir en reclamar una consulta a Catalunya sobre els ajustos de l'executiu i les mesures per potenciar la sortida de la crisi.

Mas-Colell ha qualificat de "bomba" i de factor "desestabilitzador" l'anunci de Grècia de fer una consulta ciutadana. És arran d'això que Herrera ha volgut reaccionar per retreure al conseller que "el que és una bomba per Grècia són les imposicions que se li estan practicant en el rescat". "No pot ser que la democràcia sigui un problema; i quan la democràcia és un problema, és que el problema és com estan fent les coses", ha sentenciat. En aquest sentit, Herrera ha insistit que creu que és "una bomba aquest ajust dur que es practica a Europa, aquest retall infinit que també practica Mas i molts països d'Europa, perquè això enfonsa les economies". "Grècia estava millor i sense una situació tan bèstia abans del rescat", ha conclòs l'ecosocialista.

Pel líder d'ICV-EUiA, "quan els mercats tenen un problema amb l'exercici democràtic, no podem dir que es retalli la democràcia", en referència a la crítica de Mas-Colell a la consulta grega. "El que s'ha de fer és posar regles al mercats. El problema és que això no estan disposats a fer-ho els governs europeus i es pleguen als designis dels mercats", ha valorat.

Herrera, a més, ha dit que ell creu que el referèndum plantejat per Grècia "fa temps que s'hauria d'haver fet", perquè "el que s'està plantejant a Grècia és dolor, dolor i més dolor pels ciutadans i avui hi ha molta gent que reclama poder decidir". "És alarmant i preocupant que es vulguin imposar sortides a la crisi sense consens social", ha sentenciat.