El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recriminat aquest dimecres al PSC la seva "gravíssima irresponsabilitat" quan es refereix a una "apagada sanitària" per les retallades del Govern. Durant la sessió de control al Parlament, Mas ha preguntat al president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, "per què insisteix en donar una imatge del sistema sanitari que no es correspon amb la realitat, fent entrar la por als ciutadans", i més quan el PSC ha governat. D'altra banda, en resposta a ICV-EUiA, ha negat que l'increment de l'atur es pugui atribuir al Govern i als seus ajustos en el sector públic, com ha assegurat l'ecosocialista Joan Herrera.

Després de les acusacions creuades entre el PSC i el candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, per les retallades, Joaquim Nadal ha insistit en la qüestió durant la sessió de control i ha advertit que "l'apagada sanitària" que està fent el Govern és un "autèntic disbarat". Ha citat l'exemple dels hospitals aquest dilluns de pont, on hi havia la percepció de la "degradació d'un servei", que només és la punta visible d'un "fenomen profund", ha alertat. "Es pot triar què es retalla i d'on, i no fer perillar el sistema sanitari públic de Catalunya", ha assegurat.

Mas ha replicat preguntant els socialistes "per què insisteixen en donar una imatge del sistema sanitari que no es correspon amb la realitat, fent entrar la por als ciutadans". Al seu parer, això suposa una "gravíssima irresponsabilitat".

És més, ha afegit que podria entendre que ho fessin altres formacions "instal·lades en la pura demagògia", però ha lamentat que ho faci el PSC, que ha governat i que "hauria de tenir una mica més de cura en com presenten les coses".

El president ha argumentat que si s'ha d'estalviar, s'haurà de fer en un dia on hi ha menys demanda del servei, i ha explicat que si un dia normal s'anul·la el 20% de visites amb els especialistes, quan hi ha un punt el percentatge creix fins al 80%.

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, també ha carregat contra les retallades del Govern, i les ha vinculat amb les dades "desastroses" de l'atur a Catalunya. Segons l'ecosocialista, el tret diferencial català és que té un govern que és "alumne avantatjat de la classe aplicant retallades" i això, al seu parer, fa deprimir l'economia, fa caure el consum, degrada els serveis públics i destrueix ocupació. És el que ha anomenat el "cercle desastrós: més retallades, més atur i més dies que passen sense demanar diners a qui més té".

L'atur no és culpa del Govern

Mas ha reconegut que les dades d'atur són "francament dolentes", però ho ha desvinculat de l'actuació del Govern, recordant que és Madrid qui és responsable de la legislació laboral i que l'actual executiu català porta deu mesos governant enfront dels set o vuit del tripartit.

Però a més, ha demanat a Herrera que es fixi en les dades del tercer trimestre de la EPA i es fixi en què l'increment no és culpa d'una desocupació major en el sector públic. "No és el sector públic qui està contribuint amb les retallades a què hi hagi més desocupació, no d'una manera significativa, gens significativa".

El president ha aprofitat per criticar "l'autèntica obsessió" d'ICV, que es pensa que "tots els mals vénen perquè el sector públic està fent els deures". I si els ha de fer ara de manera més intensa, ha recordat, és perquè les circumstàncies de l'entorn han canviat, i perquè els desequilibris que va trobar CiU quan va arribar al poder eren "molt més grans dels que estaven permesos". Fent referència al referèndum grec, ha contrastat la "màxima responsabilitat" que demostra el Govern de Catalunya amb la "irresponsabilitat" de l'executiu de Grècia.

Buscar la unanimitat a favor del concert

En una resposta posterior al portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, el president de la Generalitat ha remarcat que no hi hauria ajustos si Catalunya tingués un finançament just, perquè el país té una capacitat de producció suficient com per viure de l'esforç propi i "no anant a pidolar a ningú".

En aquest punt, ha celebrat que s'aprovessin les conclusions en el marc de la comissió del concert amb una majoria important, però ha reconegut que això "es podria millorar". Ha garantit que intentaran convertir aquesta majoria en "gairebé unanimitat", però "sense renunciar a allò que el Parlament ha establert com a clara línia de treball", que és el que va aprovar la comissió.

"La força de Catalunya la farem sentir amb més solidesa si hi ha gairebé unanimitat en torn a aquest plantejament", ha assenyalat.

El diputat de SI Alfons López Tena ha tornat a treure el tema de les declaracions de Gregorio Peces-Barba i li ha reclamat a Mas que defensi la dignitat i l'honor de les víctimes catalanes com a 128è president de la Generalitat que és, en lloc de limitar-se a fer de "tertulià". Mas ha opinat que la seva reacció va ser "immediata, contundent i a l'alçada de la dignitat del poble català".