La tradició de portar flors als difunts i de netejar nínxols i panteons per Tots Sants no s'ha perdut. Això és el que es pot interpretar de la massiva assistència que aquest dimarts han registrat els cementiris de Catalunya, en la recta final del pont de l'1 de novembre. Només a Barcelona, prop de 208.000 persones han visitat els nou cementiris de la ciutat durant els quatre dies del pont de Tots Sants.

Segons ha informat Cementiris de Barcelona, els cementiris de Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, Les Corts, Sarrià, Sants i Collserola han rebut 18.000 visitants més del que va preveure l'entitat divendres passat. En concret, dissabte, diumenge i dilluns, 105.000 persones van visitar els cementiris i aquest dimarts ho han fet prop de 103.000 en una jornada que s'ha desenvolupat amb total normalitat a tots els cementiris. Durant el migdia s'han pogut veure algunes cues per poder accedir als cementiris de Montjuïc i Poblenou, els més grans de la ciutat.

Jordi Valmaña, director general de Cementiris de Barcelona, considera que la gran afluència es deu al fet que "moltes persones, tot i disposar de pont, han decidit no sortir fora i passar la jornada de Tots Sants a casa seva". Això, juntament amb una climatologia agradable expliquen aquest rècord d'assistència, segons Valmaña.

Segons Valmaña, si bé en els darrers 20 anys s'ha registrat que "minvava" la tradició, en els darrers 6 anys la davallada en el nombre de visitants s'ha estancat i, fins i tot, s'ha anat recuperant, fet que es confirma aquest Tots Sants 2011.

Creixen les incineracions

Una altra tendència a l'alça és el de les incineracions. A Barcelona ja suposa un 43% dels rituals funeraris, i cada any les cremacions creixen en un 2%. "D'aquí 4 anys, les incineracions suposaran el 50% dels ritus mentre que els sepelis tradicionals l'altre 50%", constata Valmaña. Per aquest motiu, ja s'han dut a terme diverses actuacions per preparar espais als cementiris per a dipositar les cendres. Entre aquests hi ha l'anomenat 'Jardí de la Mediterrània", a Montjuïc i el Bosc de les Cendres, a Collserola.

A més, els cementiris de Les Corts i el de Sant Andreu estrenen enguany 180 columbaris cineraris -40 en el primer i 140 en el segon-, per dipositar les urnes amb les cendres. Són com nínxol però d'una dimensió més reduïda on els familiars poden posar-hi una làpida o deixar l'urna a la vista des de l'exterior però protegida per un vidre.

Més de 50.000 persones visiten el cementiri de Lleida per Tots Sants

Els lleidatans s'han mantingut també fidels a la tradició de Tots Sants de visitar i portar flors als difunts, en una jornada marcada per la normalitat. Es calcula que aquest dimarts unes 50.000 persones hauran passat pel cementiri de la ciutat, tot i que molts més ja ho han anat fent durant els últims dies de forma esglaonada, per netejar i adequar els nínxols. Els accessos i els aparcaments s'han col·lapsat en alguns moments, així com el servei de transport públic, que s'ha reforçat amb més autobusos.

Molts lleidatans han optat per comprar aquest any flors artificials, més econòmiques que les naturals. De fet, segons els venedors de flors naturals del cementiri, les vendes s'han mantingut respecte a l'any passat, tot i que els lleidatans compren rams i flors cada cop més petites, la qual cosa ha fet augmentar la càrrega de treball. Les roses, els crisantems i les margarides són les més sol·licitades, i es calcula que la despesa mitjana per família en flors naturals és d'entre 15 i 25 euros.

A Tortosa també se segueix la tradició

Centenars de tortosins també han passat aquest dia de Tots Sants pel cementiri. L'afluència de gent s'ha notat des de primera hora del matí, però el dispositiu especial de regulació del trànsit habilitat per la Policia Local ha garantit la fluïdesa en els accessos al cementiri, al barri de Sant Llàtzer. Malgrat la crisi i la davallada en la venda de flors, el cert és que eren molts els que avui s'han acostat a deixar rams i, fins i tot, centres i corones als familiars desapareguts.

Molts també aprofitaven el dia de festa per netejar els nínxols i tombes dels seus difunts. Com altres anys, l'Ajuntament ha habilitat transport públic gratuït per pujar al cementiri, però la majoria han preferit accedir amb els vehicles privats o, fins i tot, a peu, aprofitant el bon temps de la jornada.