L'obligatorietat de receptar per principi actiu i no per la marca del medicament s'ha fet efectiva aquest dimarts. El Ministeri de Sanitat va anunciar la setmana passada que a partir de l'1 de novembre els professionals hauran de receptar "com a norma" per principi actiu, que és la substància que fa que el medicament tingui els seus efectes terapèutics.

Com a conseqüència d'això, els farmacèutics hauran de vendre el medicament més barat d'entre els que continguin aquest principi actiu. El Ministeri ha calculat que aquesta mesura suposarà l'estalvi de 2.000 milions d'euros anualment a tot l'Estat i ha defensat que queda garantida la continuïtat de tots els tractaments que estaven seguint els pacients fins ara.

Aquest canvi és conseqüència de l'aplicació del Reial Decret Llei 9/2011. El govern espanyol defensa que el principi actiu és la base sobre la qual s'estudia a les facultats de medicina, el que es debat a les reunions i congressos científics i el que surt a les publicacions oficials. Per això, assegura que amb la prescripció del principi actiu "es garanteix, com fins ara, la seguretat, qualitat i eficàcia de tots els medicaments".

Davant d'aquest nou context, les farmacèutiques han començat a baixar els preus dels seus medicaments per tal d'igualar-se als de menor preu, motiu pel qual Sanitat creu que "no serà necessari canviar el medicament que els pacients estan prenent ara".

La única excepció en que el professional podrà receptar un medicament en concret serà quan es justifiqui "una necessitat terapèutica" i així ho haurà de fer constar a la recepta oficial que faciliti al pacient. En aquest casos, el farmacèutic podrà subministrar la marca concreta que consta a la recepta i no el de menor preu.

En declaracions a l'ACN, el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Francesc Pla, s'ha mostrat contrari a la decisió, perquè suposarà, segons ell, una disminució de la factura farmacèutica entre un 5 i un 10%, cosa que afectarà encara més les farmàcies, que ja han estat afectades per altres mesures d'estalvi de la sanitat pública. Pla considera que la mesura empitjorarà la rendibilitat de les farmàcies, però també els laboratoris productors i els distribuïdors, cosa que pot suposar acomiadaments de treballadors del sector. A més, ha alertat que la mala salut del sector pot portar retards en el subministrament d'alguns medicaments.

Pla ha criticat durament el fet que s'hagin donat diversos "cops de timó" en matèria de despesa farmacèutica, recordant que fins ara s'incentivava els metges a receptar medicaments genèrics, principi que ara ha canviat. Per això, ha demanat mesures més estructurals.

Per la seva banda, el tresorer del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Sellarès, ha opinat, en declaracions a l'ACN, que la mesura no suposarà gaires beneficis econòmics, ja que ja fa temps que s'aplica en algunes comunitats autònomes i no s'ha demostrat especialment beneficiosa per les arques públiques.

En canvi, sí que ha considerat que la mesura pot portar confusió a alguns malalts, sobretot els crònics, els avis i els que prenen moltes pastilles diferents, perquè si cada cop que compren un medicament els canvia el color o la forma del comprimit, es poden equivocar.

També ha demanat canvis més estructurals i no mesures conjunturals, però ha reclamat que abans es consulti amb el sector, cosa que, segons ell, no s'ha fet fins ara.