Els serveis socials de la Generalitat van retirar la custòdia a una veïna de Barcelona set dies després de donar a llum per entendre que no estava en condicions d'assegurar la integritat del petit.

Malgrat tot, el centre metge en què la van inseminar, quan tenia 50 anys, havia emès un informe psicològic favorable perquè fos mare, segons ha explicat a Europa Press la dona afectada.

La pacient va acudir a l'octubre del 2008 al centre mèdic Teknon (Barcelona) per iniciar un tractament de recepció d'òvuls, amb un cost de 8.000 euros, i es va sotmetre a l'estudi físic i psicològic que legalment requereix qualsevol procés d'aquest tipus.

Segons han declarat a Europa Press fonts del centre, "es va continuar rigorosament el protocol assistencial normatiu per sotmetre's a tractaments de fertilitat".

L'estudi físic va ser favorable i l'informe psicològic, amb data del 2008 i a què ha tingut accés a Europa Press, va concloure que "la personalitat de la pacient no mostra característiques pròpies de trastorn (...) i no es valora causa que desaconselli la recepció d'òvuls", per la qual cosa la dona va continuar el procés i va donar a llum, mitjançant cesària, nou mesos després.

"Com pot ser que em declaressin apta per ser mare i després em traguessin la custòdia perquè consideren que no estava en el meu seny i no podien preveure els riscos del nen?", ha lamentat a Europa Press la pacient, que assegura que només presentava símptomes propis del postpart.

La dona es va sotmetre fins a tres vegades a una recepció d'òvuls --fet que suposa un cost de 24.000 euros, tot i que l'últim tractament encara està pendent de pagament-- fins que finalment va aconseguir quedar embarassada amb 50 anys.

Al setè dia de donar a llum, al desembre del 2009, els treballadors del centre van alertar d'"un comportament per part de la mare que fa que s'activin els protocols d'actuació establerts per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia)", han declarat a Europa Press fonts del centre mèdic.

Per aquesta raó, els serveis socials van retirar la custòdia del nadó a la mare en entendre que "posava en perill" la integritat del petit, segons es recull a l'informe elaborat per la Dgaia després de la seva intervenció.

La Conselleria de Salut va constituir el 21 de desembre del 2009 un grup de treball format per diversos especialistes en aquest camp que va elaborar el 'Protocol d'estudi i tractament de l'esterilitat', en què es recullen les directrius a seguir per tots els centres mèdics en els tractaments de fertilitat.

El document especifica que s'exclouran de la inseminació les dones que presentin "problemes de salut mental que produeixin trastorns en la conducta que puguin afectar negativament en el desenvolupament del nadó".

A més, el protocol estableix que s'excloguin de tractament les pacients "d'edat igual o superior a 40 anys", requisit que la dona afectada no complia, si bé el protocol es va publicar tan sols quatre dies abans que donés a llum.

Després de 22 mesos des que van succeir els fets, el nen segueix separat de la seva mare, que ha denunciat el cas davant del Jutjat número 45 de Barcelona, en espera que li tornin la custòdia del petit, que ha canviat de família en més d'una ocasió.