El jutge de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb càrrecs als 17 imputats que han declarat aquest dimarts pels aldarulls al Parlament. Durant la compareixença, el jutge ha mostrat imatges on suposadament apareixen imputats per si es volien reconèixer, però ells s'han negat a declarar "en senyal de protesta pel procés", segons ha informat la defensa. Amb les compareixences d'aquest dimarts i les del passat divendres, l'Audiència Nacional finalitza la ronda de declaracions a tots els imputats pels aldarulls. L'advocat de la defensa, Jaume Asens, ha anunciat que posarà una querella contra els Mossos per les "detencions il·legals" de sis 'indignats' a la Ciutat de la Justícia.

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha culminat aquest dimarts les declaracions als 20 imputats que han pogut ser identificats pels Mossos d'Esquadra com a responsables dels aldarulls del passat 15 de juny a les portes del Parlament. El magistrat els ha deixat en llibertat amb càrrecs, amb l'obligació de personar-se cada 15 dies davant d'un jutjat.

La fiscalia i l'acusació popular, exercida pel col·lectiu 'Manos Limpias, acusa als joves d'un delicte contra els organismes de l'Estat per impedir l'accés dels diputats a la cambra. La defensa, però, argumenta que els imputats no van mostrar cap actitud violenta contra els diputats que assistien a la sessió plenària.

El jutge ha prestat declaració als joves durant més de dues hores, però els imputats s'han negat a respondre a les preguntes, segons ha informat la defensa al final de les compareixences. Asens ha explicat que els imputats han mantingut el silenci com a "senyal de protesta contra un procés judicial inquisitiu" que, al seu parer, és una forma de criminalitzar el moviment del 15-M.

En acabar les compareixences, els 17 joves han sortit per la porta principal de l'Audiència Nacional amb el rostre cobert i han marxat juntament amb una vintena de persones que s'havien concentrat per donar-los suport.

Els lletrats de la defensa ha anunciat, en declaracions als mitjans de comunicació, que interposaran una querella contra els Mossos d'Esquadra per les detencions "il·legals" que van practicar el passat dijous a sis identificats pels aldarulls que es van presentar voluntàriament als jutjats de la Ciutat de la Justícia.

"Es va creuar una línia roja que no s'havia creuat mai en la història de la Ciutat de la Justícia", ha afirmat Ansens, qui ha criticat que la policia detingui "a l'interior d'uns jutjats a unes persones que es posaven a disposició judicial".

El lletrat de la defensa s'ha sumat a la "indignació" per les detencions que van expressar els jutges a través d'un comunicat el passat divendres. Els advocats dels imputats consideren que són detencions "il·legals" perquè "només es van dur a terme per practicar proves d'identificació" i no hi havia cap risc de fuga.

En principi, la querella va dirigida només als Mossos perquè encara no ha quedat provat que existís una ordre judicial, però la defensa no descarta dirigir l'acusació contra un jutge si finalment s'aclareix qui la va ordenar.

Asens també considera que els mossos van actuar amb "excés de zel" dels agents en les detencions, ja que van desplegar un "operatiu antiterrorista" i van retenir periodistes i advocats.