El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest dilluns durament l'actuació dels Mossos d'Esquadra tant el 27 de maig a la plaça de Catalunya com el 15 de juny al voltant del parc de la Ciutadella. Ribó ha lliurat un informe analitzant els fets a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en el qual assegura que es van vulnerar els drets de reunió i manifestació i demana que s'investigui l'actuació "desproporcionada" d'alguns agents antiavalots per si se'ls pot expedientar. Alhora, ha criticat que fins a tres combois de cotxes oficials no poguessin entrar al Parlament el 15-J i el dispositiu policial no canviés res per evitar-ho.

El Síndic de Greuges ha rebut 394 queixes sobre aquestes dues dates: cinc sobre l'ocupació d'espais públics per part dels manifestants i 391 sobre l'actuació policial, bàsicament del 27 de maig, 21 de les quals en referència a contusions.

En un to contundent, Ribó ha considerat que l'actuació policial de la Guàrdia Urbana i els Mossos no va ser proporcionada sobretot a la part alta de la plaça de Catalunya, i el seu informe detalla agressions de policies a manifestants en actitud totalment pacífica. Ha qualificat els dispositius policials de "clarament deficients" i amb "disfuncions notables".

Per això, demana a Interior que investigui els fets i obri expedients disciplinaris a aquests agents si es demostra que van actuar de forma irregular. A més, demana que es revisi la formació dels agents antiavalots.

Dispositiu mal planificat

Però Ribó també ha criticat la planificació del dispositiu i ha recordat que la neteja de la plaça Catalunya ja s'havia fet el 18 de maig sense incidents. Per això, ha reclamat que es podia haver fet avisant amb anterioritat, amb un major dispositiu de neteja o amb menys presència policial, i amb un major grau d'interlocució i mediació. Ribó ha negat que Puig li demanés que fes d'interlocutor amb els 'indignats' i ell tampoc s'ho va plantejar. Justament en aquest punt, ha aconsellat a la Urbana i els Mossos que creïn equips de mediadors per situacions semblants i que en el termini de sis mesos aprovin un protocol d'actuació conjunta en casos com aquest i per evitar "petites friccions" com les que hi va haver aquell dia entre cossos policials.

També ha criticat el decomís "indiscriminat" d'objectes que hi havia a la plaça, fossin o no perillosos, com llibres i ordinadors portàtils, que van acabar en un descampat, a l'aire lliure, de Montjuïc.

Sobre la identificació dels agents a través de la Targeta d'Identificació Policial (TIP), ha exigit que s'apliqui la legislació actual i que en tres mesos s'acabi de concretar la manera com es farà visible el TIP en els agents antiavalots, que ja s'hauria d'aplicar a partir de l'1 de gener del 2012.

El Síndic recorda que les administracions han de mantenir un "curós equilibri i proporcionalitat" per garantir tots els drets en litigi, però sempre han d'intentar fer prevaldre el dret a la reunió pacífica, tot i que la manifestació no estigui degudament comunicada. Igualment, ha recomanat que l'Ajuntament adopti un "paper més proactiu" per prevenir incidents o degradacions de l'espai públic i ha demanat que el consistori busqui "emplaçaments idonis" per a acampades de protesta. En aquest sentit, ha lamentat que l'Ajuntament considerés l'acampada a la plaça de Catalunya una "qüestió d'ordre públic".

"Injustificable" bloqueig dels diputats

Durant la roda de premsa, Ribó ha explicat que encara no ha rebut la informació requerida a l'Ajuntament i la Conselleria d'Interior sobre els fets de la Ciutadella i que l'informe s'ha basat en les compareixences públiques dels responsables polítics. Aquí ha estat molt crític amb la intenció dels manifestants d'impedir el pas dels diputats i s'ha mostrat favorable a la investigació de la fiscalia. Segons ell, les agressions i vexacions són "inacceptables" i "injustificables" i no poden ser "menystingudes". "És inadmissible en un estat democràtic que el president de la Generalitat no tingui garantit el dret a la mobilitat", ha assegurat.

Però alhora també ha lamentat que el conseller d'Interior, Felip Puig, qualifiqués les agressions i vexacions a diputat de "petites incidències", i ha demanat que els dispositius policials estiguin més preparats i puguin improvisar seguint el curs dels esdeveniments. En aquest sentit, ha criticat que fins a tres columnes de cotxes oficials haguessin de recular, en un marge d'una hora, per l'actitud dels manifestants, i que mentrestant cap responsable policial canviés el dispositiu.

Finalment, ha demanat a les administracions que aprofundeixin en els mecanismes de participació democràtica, i especialment ha reclamat que s'aprovi d'una vegada la llei electoral catalana.