CCOO, UGT, Metges de Catalunya i Satse han donat aquest dijous per tancada la negociació de la Mesa de Salut, on s'havia de negociar com minimitzar els efectes laborals de les retallades, en considerar que "no es donen les condicions per continuar les converses". Els sindicats han fet sis reunions amb les patronals i el Departament d'Empresa i Ocupació, que ha actuat de mediador. La conselleria va presentar l'última proposta d'acord aquest dimecres a la nit i els sindicats han decidit no signar-lo. En un comunicat conjunt, han assegurat que estaven disposats a fer "més sacrificis" en les condicions laborals si es donaven una sèrie de garanties però com que això no ha estat així no signaran.

En la sisena i última reunió, el document plantejava incrementar la jornada laboral dels metges i infermeres en quinze minuts i vincular la retribució variable per objectius als resultats econòmics de cada entitat.

Els sindicats diuen que l'assoliment d'un acord hauria d'haver garantit que l'activitat assistencial es fes amb criteris de màxima qualitat però han afegit que fora de la Mesa "s'estan produint fets que dificulten que es pugui arribar a un acord".

En declaracions a l'ACN, la secretària general de Sanitat de CCOO, Carme Navarro, ha dit que els sindicats no poden entrar a negociar perquè "no hi ha cap garantia de que no es faci cap tipus d'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO)". A més, ha explicat que no han rebut la informació necessària durant tot el procés per conèixer realment l'abast de les mesures, així com tampoc el compromís de que es mantindrà l'activitat assistencial.

Ha assegurat que els sindicats estaven fent "l'esforç" d'arribar a punts de trobada però ha criticat que mentre es produïen les negociacions han continuat les "pressions" als comitès d'empresa per aplicar mesures d'ajust.

Des d'UGT, Montse Romero ha explicat a l'ACN que tampoc signaran el document perquè "no es donen les condicions" per poder-ho fer. Ha considerat que "no es garanteix" que no s'apliquin acomiadaments i per tant no hi ha cap compromís sobre el manteniment de l'ocupació.

Metges de Catalunya ja va informar aquest dimecres que abandonava la negociació perquè, en la mateixa línia que la resta, afirma que no s'assegurava que no s'apliqués cap tipus d'ERO i no es donaven les condicions necessàries per poder continuar.

"No és un blindatge contra els acomiadaments, perquè hi ha altres maneres d'extingir els contractes laborals sense expedients", ha declarat Gallego a través d'un comunicat. Ha afegit que signar aquesta document suposaria donar un "xec en blanc".

Gallego ha lamentat que en les sis reunions les patronals no hagin presentat les mesures d'estalvi que realment pensen aplicar i ha considerat que s'ha arribat a "un punt sense retorn". "Les empreses no expliquen quines retallades s'amaguen darrera la rebaixa dels pressupostos, però ens demanen la nostra signatura. Això no ho podem acceptar", ha dit.

Els sindicats consideren que la responsabilitat del que està succeint és del Govern perquè "ha decidit no prioritzar els serveis sanitaris a l'hora de decidir com es reparteixen els pressupostos" i "ha provocat que les empreses que es financen amb fons públics tinguin problemes de viabilitat".

Els sindicats culpen el Govern

En una nota conjunta, els sindicats presents a la Mesa de Salut afirmen que "reiteradament hem demanat la concreció de les mesures i com repercuteixen en els centres, en les plantilles i en les condicions laborals del personal" i afirmen que aquesta situació no s'ha donat. Al seu torn, responsabilitzen el Govern "del que esta succeint als centres" perquè "ha decidit no prioritzar els serveis sanitaris a l'hora de decidir com es reparteixen els pressuposto", fet que segons asseguren ha provocat que empreses que es financen amb fons públics tinguin problemes de viabilitat.

Els sindicats es mostren conscients de les dificultats econòmiques però insisteixen que han escoltat els plantejaments de les patronals i subratllen que els haguessin acceptat "si aquests haguessin estat útils a la societat i haguessin servit per consolidar el nostre model sanitari" i és per això que han accedit a negociar però han vist que no es donaven una sèrie de garanties, com per exemple "garantirque l'activitat assistencial es fes amb criteris de màxima qualitat". "Des de la Mesa s'estan produint fets que dificulten que aquí es pugui arribar a un acord", denuncien els sindicats.

Les patronals sanitàries lamenten "profundament" el trencament

Les patronals sanitàries insisteixen que "és del tot necessari" arribar a un acord per poder assolir els objectius pressupostaris i en aquest sentit lamenten "profundament" el trencament de les negociacions aquest dijous en el marc de la Mesa Laboral Sectorial de la Salut. D'aquesta manera, l'Associació d'Entitats Sanitàries i Socials, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l'Assocaició Catalana d'Entitats per a la Salut (ACES) asseguren que s'han fet "esforços" per arribar a un acord que havia de permetre "assentar les bases del conveni del sector sanitari concertat actualment en situació de pròrroga des de 2008 i restablir una certa normalitat en les relacions laborals del sector".

Les tres patronals asseguren que l'acord hauria pogut estalviar ERO d'extinció ja que segons assenyalen amb les mesures que han proposat i que els sindicats no han acceptat "s'haurien pogut assolir els objectius pressupostaris". Les mesures de les patronals incorporen criteris de flexibilitat de les condicions de treball que consisteixen en incrementar la jornada 10/15 minuts al dia; vincular una part de la retribució variable als resultats econòmics de les empreses i mantenir les retribucions d'acord amb el Decret Llei 3/ 2010 garantint com a contrapartida l'estabilitat de l'ocupació, segons expliquen.

Les patronals també havien proposat la creació d'una comissió paritària a cada centre, amb l'objectiu que els professionals puguin fer un seguiment individual dels acords a cada centre i participar de les decisions clíniques per tal d'acomplir les mesures d'ajustament al dèficit platejades pel Departament de Salut.

La Generalitat de Catalunya a través de Salut, d'Economia i Coneixement i Governació i Relacions Institucionals s'havia compromès a avalar aquest acord entre patronals i sindicats.