Catalunya té des de dissabte passat almenys nou alcaldes que estan imputats per diferents delictes, segons un recompte efectuat per Europa Press.

Els nou alcaldes imputats pertanyen a CDC, UDC i PSC i un d'ells, Jaume Torremadé, alcalde de Salt (Girona), presidirà en aquest mandat la Diputació de Girona.

Dels almenys nou alcaldes imputats, sis pertanyen a CiU i tres al PSC, i de tots ells, sis van guanyar per majoria absoluta.

Els alcaldes imputats de CiU són Joan Carles Garcia (Tordera, Barcelona), Ramon Bergadà (Vallbona de les Monges, Lleida), Pau Cabré (Alpicat, Lleida), Xavier Sanllehí (Castelló d'Empúries, Girona) i Moisès Coromina (Castellfollit de la Roca, Girona).

Pertanyen al PSC Josep Jo, alcalde de Dosrius (Barcelona) i Miquel Delgado, alcalde de Castellet i la Gornal, mentre que l'alcalde d'Avinyonet del Penedès, Oriol de la Creu, és un independent que es va presentar sota les llistes socialistes.

Als alcaldes imputats se'ls imputen delictes de diferent tipologia de l'àmbit urbanístic i mediambiental.

A tres d'ells se'ls imputa delictes mediambientals per l'abocament d'aigües residuals de diverses urbanitzacions: es tracta dels alcaldes de Tordera, Dosrius, Avinyonet del Penedès i Castellet i la Gornal.

Delictes urbanístics

L'alcalde de Vallbona de les Monges (Lleida), Ramon Bergadà (CiU), ha guanyat per majoria absoluta tot i estar imputat per la construcció de 'bungalows' turístics que presumptament no tenien llicència.

A Alpicat (Lleida), Pau Cabré (CiU) ha aconseguit la majoria absoluta; al març va declarar davant la justícia després que la Guàrdia Civil detectés que s'havien manipulat amb típex llicències d'obres per a unes naus industrials en una presumpta operació de delinqüència urbanística .

CiU també ha aconseguit la majoria absoluta a Castellfollit de la Roca (Girona), encara que al seu alcaldable, Moisès Coromina, se li imputa un delicte de falsificació de documents.

A Castelló d'Empúries (Girona), Fiscalia va obrir diligències contra l'alcalde de CiU, Xavier Sanllehí, per presumptament haver millorat els contractes d'empleats de l'Ajuntament poc abans de les eleccions de 2007, en què CiU va perdre, tot i que ara ha tornat a guanyar però sense majoria absoluta.

Acompanyat pel líder d'UDC, Josep Antoni Duran, dissabte passat va ser proclamat alcalde de Salt el democristià Jaume Torramadé (CiU), imputat per una suposada estafa per la venda de terrenys de l'antiga fàbrica Gasol en la seva anterior època com a primer regidor del municipi.