L'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal, ha parlat públicament, des de Tortosa, de la investigació judicial oberta contra un gerent de Gisa per presumptes delictes de suborn i alteració de preus públics. Nadal ha recordat que Jordi Vergé, un dels imputats, és gerent de Carreteres a Girona des de l'any 2001 i, per tant, abans del primer Govern tripartit. El portaveu del grup parlamentari del PSC ha deixat clar que Vergé no és cap càrrec de confiança, i que quan l'ha vist treballar era 'un bon enginyer'. Amb tot, Nadal ha assegurat que no pot 'posar la mà al foc per ningú' quan hi ha una investigació judicial oberta i s'ha decretat el secret de sumari.

Tot i deixar clar que si hi ha empreses o treballadors que han actuat de forma il·lícita, la justícia cal que 'actuï, persegueixi i ho castigui', Nadal també ha recordat que cal respectar la presumpció d'innocència i el secret de sumari.

L'exconseller ha defensat l'exemplaritat de Gisa, abans i després de ser-ne ell el titular del Departament de PTOP, i ha demanat al Govern que 'faria bé' d'aïllar el fet i preservar el 'bon nom' de l'empresa públic. Segons ha afegit, després de set anys de governs tripartit, la licitació i adjudicació d'obra pública a Catalunya és la més transparent de l'Estat, ja que s'han creat filtres i mecanismes de control que fan 'molt difícil organitzar-se per defraudar'.

Sobre un dels imputats en la investigació judicial oberta el passat dijous, Jordi Vergé, Nadal ha deixat clar que no és cap càrrec de confiança sinó un 'treballador' de Gisa des de la fundació d'aquesta empresa pública, i gerent de Carreteres a Girona des del 2001. 'Ha semblat que algú volia treure's les puces de sobre i, tot i que allò que investiga el jutjat són licitacions i adjudicacions del 2007 al 2010 i, per tant, d'una època molt concreta, Vergé té la mateixa responsabilitat a Gisa ara que quan jo vaig entrar a la conselleria, ha manifestat. En aquest sentit, Nadal ha afegit que el Govern i Gisa 'farien bé d'ajudar-lo en la seva defensa o bé investigar si pot haver-hi alguna qüestió que el jutge hagi de saber'.

Respecte la presumpció d'innocència de Vergé, Nadal ha deixat clar que no pot 'posar la mà al foc per ningú' des del moment que hi ha secret de sumari i està en investigació judicial. Amb tot, ha apuntat que si algú en l'àmbit de Gisa o de les empreses investigades ha comès irregularitats, aquestes 'no hauran causat perjudicis greus a l'economia de la Generalitat perquè no entenc que hi hagi hagut apropiació de res, sinó simplement intents d'alterar el resultat d'algun concurs'.

Nadal ha acabat la seva compareixença pública reiterant la seva col·laboració a la justícia, i recordant que les dades i informes que ara ha tornat a demanar el jutge ja havien estat requerides amb anterioritat per l'oficina antifrau.

El gerent de Carreteres a Girona de Gisa, Jordi Vergé, i l'empresari Juan Mozo Llambi han quedat en llibertat provisional aquest divendres després de passar a disposició judicial per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obres de l'empresa pública Gisa. El cas està sota secret de sumar i es desconeixen els fets concrets que se'ls imputen sinó només els delictes: suborn i maquinació per alterar els preus públics.

Segons fonts properes a la investigació, els detinguts formarien part d'una trama orquestrada per diverses empreses de l'àmbit de les comarques gironines que s'haurien posat d'acord per repartir-se les obres. Així, segons el pacte, en cada obra l'empresa triada presentava l'oferta més baixa per assegurar-se que guanyava el concurs.

Val a dir que segons algunes informacions aparegudes aquest divendres, Mozo Llambi (detingut juntament amb Vergé) seria un alt càrrec de la firma Rubau i Tarrés, amb domicili a Verges. Una altra empresa que apareix com a implicada a la trama és Construccions Rubau, que té seu a Girona però també en té a Barcelona. El cas segueix sota secret de sumari al Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona.