El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha anunciat que el seu departament estructurarà l'oferta turística a través de la posada en valor de la identitat gràcies al projecte 'Icones Turístiques de Catalunya'. Segons ha avançat Huguet des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra aquests dies a Prada de Conflent, el proper mes de setembre sortirà a la llum un catàleg que recollirà els signes més significatius de la identitat visual de Catalunya des del punt de vista turístic. Segons Huguet, en turisme 'la marca no té futur, en canvi la identitat sí. Sense identitat no es pot vendre res'.

El catàleg 'Icones Turístiques de Catalunya' es presentarà aquest mes de setembre i identifica i recull els signes o manifestacions més singificatives de la identitat visual de Catalunya. L'elaboració del recull ha comptat amb la col·laboració de la Comissió d'Institucions i Experts integrada per l'Institut d'Estudis Catalans, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Foment de les Arts i del Disseny (FAD), a més de la Direcció General de Turisme, Turisme de Catalunya i Artesania Catalunya.

Aquest projecte s´emmarca dins el Pla Estratègic de Turisme 2005-2010, que preveu la identificació i potenciació dels trets diferencials de l´oferta turística, i l´elaboració d´un catàleg d´Icones que identifiqui Catalunya des de la perspectiva turística. Aquesta previsió s´ha materialitzat en aquest projecte, que es plasmarà en un Catàleg d´Icones Turístiques.

En aquest sentit, Huguet ha destacat la feina que representa aquesta iniciativa: 'Amb aquesta feina al voltant de les icones, deixem una feina de país, planificada, de 10 o 15 anys vista'. Així mateix, ha apuntat que en els dos anys que ha durat el procés d'elaboració del projecte 'hem detectat que hi ha aspectes de Catalunya poc explotats turísticament, com el romànic'.

Durant la presentació, el conseller Huguet ha avançat exemples del centenar d´icones que integren aquest projecte: des de la nova cançó, fins al correfoc, passant pel patrimoni romànic com el Patocràtor de Taüll, la típica figura del Caganer, la Sagrada Família, el Canigó o el conegut quadre del pintor Casas i Pere Romeu en un tàndem.

Més projectes

Per altra banda, Huguet ha remarcat que el Departament treballa en altres accions que giren al voltant del turisme de la identitat ja que segons el conseller 'els nous models turístics es basen en la vivència del visitant i en l´experimentació d´emocions i sensacions'. En aquest sentit, ha explicat que en els darrers tres anys el departament que dirigeix ha impulsat diferents accions per concretar la directriu que preveu el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya per tal de 'prioritzar la identificació i potenciació dels trets diferencials de l´oferta turística'.

Una d´aquestes accions és el Pla i el Catàleg de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, presentat a finals de juny. Aquest Pla presenta per primera vegada una llista ordenada i categoritzada dels recursos turístics intangibles de i desplega un pla d´actuacions prioritàries de cada àmbit temàtic.

El pla defineix i prioritza un total de 191 actuacions arreu de Catalunya, i identifica 1.763 recursos turístics intangibles. Des de la presentació del pla s´han signat arreu del territori un total de 18 convenis de col·laboració amb municipis d´arreu de la geografia catalana per a la posada en valor dels seus recursos turístics intangibles. A més, s´han subscrit convenis a diversos municipis de les comarques gironines, de Tarragona, i de l´Alt Pirineu i Aran, i en els propers dies, és previst signar altres convenis per a la posada en valor dels recursos intangibles amb Empúries, La Garrotxa i Roses.