Com és costum de cada any, ja ha arribat a les escoles sa majestat Carnestoltes, en alguns llocs també dit el Rei Titus, per engrescar les aules i animar l'alumnat i els docents a gaudir de la festa de la disbauxa. Aquest personatge, conegut també perquè encapçala el regnat dels poca-soltes, porta una llista de consignes que tothom ha d'obeir cada dia lectiu de la setmana. Aquest curs, el Carnaval escolar va del 8 fins al 12 de febrer.

Per sort, les restriccions no han impedit als centres educatius elaborar una programació dedicada a aquesta festivitat. Tots els equips directius, però, coincideixen que cal ajustar les activitats a la situació sanitària de la Covid-19.

Un exemple de consignes que ja ha designat, en aquest cas el Rei Titus, el revela l'Escola Jaume Vicens Vives de Roses, en forma de pregó, de dilluns a dijous: «Dilluns! Si a l'escola vols venir, d'un sol color has de vestir. Pot ser blau, groc o marró, però vesteix-te d'un sol color. / Dimarts! Si dimarts vols venir com cal, t'has de posar un davantal. L'escola semblarà una gran cuina, però no portarem farina. / Dimecres! El Vives estarà de festa, i vindrem a l'escola ben guapos i elegants. Tant si fa sol com si hi ha tempesta, portarem corbates, lluentons i vestits amb farbalans. / Dijous! Al matí, tots amb el cap decorat, farem de l'escola un gran mar. Hi haurà peixos i algun verat, però no en Bob Esponja, tros de calamar. / A la tarda podràs venir de casa disfressat. Vesteix-te de faquir, de pallasso o de gat».

Un barret o una perruca lluent

Aquesta escola rosinca, hi ha posat molta imaginació i ha buscat fórmules originals per incorporar el Carnaval al programa educatiu d'aquest curs tan atípic. La temàtica triada la presenten en forma de rodolí: «Si vols fer un Carnaval diferent, posa't un barret o una perruca lluent». No hi falta el berenar de xocolata amb melindros, per a grups estables, amb la distància de seguretat i totes les mesures garantides, com remarca l'equip de mestres.

A l'Escola Empúries de l'Escala, com a dada a destacar, en lloc del rei reben la visita de la reina Carnestoltes i, com mana la tradició, requereix a tothom que, de dilluns a divendres, es compleixin les seves directrius. Com a activitats complementàries, en aquesta escola escalenca se celebren balls tres dies a la tarda i el Dijous Gras s'organitza un esmorzar típic, amb entrepans de truita, botifarra d'ou i la coca de greixons.

Ben a prop, a l'Escola L'Escolapi, també de l'Escala, hi ha reines a totes les aules per donar les consignes. I, pel fet de tractar-se d'una setmana adaptada a la pandèmia, han substituït la rua per unes coreografies al pati. Van tots els nens i les nenes disfressats, això sí, com cada any, i tothom arriba a l'escola vestit de casa amb allò que més li agrada.

Curiosament, la situació sanitària del coronavirus no ha permès arribar el Rei o la Reina Carnestoltes de forma presencial a totes les escoles. A l'Anicet de Pagès de Figueres, davant la impossibilitat causada per l'emergència sanitària, ho ha fet a través d'un vídeo, amb el qual el personatge ha captivat tots els nens i les nenes, que saben que aquesta setmana han de fer cas a les ordres rebudes: dilluns, portar pijama; dimarts, un pentinat original; dimecres, cal vestir-se de gala; dijous, amb un mitjó de cada color, i divendres, cal portar la mascareta que hauran pintat i decorat a l'aula al llarg de la setmana. A Educació Infantil, les mascaretes són d'animals; a Cicle Inicial, de monstres; a Cicle Mitjà, d'emocions, i a Cicle Superior, d'emoticones.

A Llers, la tan esperada rua pels carrers del poble que preparen amb molta il·lusió els alumnes i l'equip de mestres de l'escola, aquest any, s'ha hagut d'anul·lar, però això no vol dir que s'hagi hagut de suspendre el Carnaval. Com a la gran majoria d'escoles, les consignes, aquí, també toca obeir-les. També a l'Escola Martí Inglés de Palau-saverdera el programa d'activitats s'ha reduït, perquè no es poden fer balls de disfresses ni rues, però sí que el Carnaval es pot celebrar de manera interna i amb activitats simbòliques, com ha explicat l'equip directiu del centre.

Esmorzars i berenars típics

Les truites causen sensació quan són dies de Carnaval. L'Escola Mossèn Josep Maria Albert de Cistella té aquest àpat com a element ineludible de l'esmorzar de Dijous Gras. Aquest any, tenint en compte que els nens i les nenes no poden celebrar la tradicional rua, fan una sortida a Vida, al matí, per menjar truites plegats. A la tarda, el mateix dia, la festa continua, però al pati de l'escola.

L'Escola Antoni Balmanya d'Espolla és una de les que ha pogut mantenir, més o menys, el calendari d'anys anteriors: durant la setmana, es compleixen les consignes i el darrer dia tot l'alumnat arriba a classe amb disfresses que porten posades de casa. També mengen botifarra d'ou un dia, per berenar. Com fan sempre.

En altres escoles, opten per dedicar el Carnaval a una temàtica concreta, com passa a la Vallgarriga, de Sant Miquel de Fluvià. «Nosaltres fem una setmana cultural relacionada amb llegendes, sobretot de la comarca, però també d'altres llocs de la província. Aquests dies, fem tallers de disfresses i podrem fer la passarel·la i el ball a la Sala del poble. Tot això, garantint els grups bombolla», han comentat els membres de l'equip docent de l'escola.