En el compte enrere del Carnaval, les cosidores donen les darreres puntades de la festa a contrarellotge, perquè totes les colles puguin lluir la seva disfressa de forma impecable. Han estat mesos i setmanes de frenesí, vivint entre habitacions plenes de teles, botons i lluentons. Les nits s'han fet dia i han estat moltes hores de dedicació «perquè al final arribi l'emoció immensa de veure que tothom té a punt la disfressa per desfilar». Ho explica la Bony Pérez, que des de fa uns anys s'ha convertit en la cosidora de capçalera de la seva colla, Wendy's Club i també de la colla de l'Esparde­nya: «No trobaven modista i els ajudo jo» explica.

Per a la Bony és fàcil compaginar la seva col·laboració amb les dues colles de Carnaval, perquè de la segona rep l'encàrrec amb molta antelació: «El mes de juny ja tenen clara la disfressa, faig els patrons i els ensenyo una mostra». A partir d'aquí, moltes de les persones que es disfressen busquen un familiar o amic, la mare, l'àvia o la tieta que sàpiga cosir, d'altres ho deixen en mans de la modista, depèn el que vulguin invertir. La Bony fa moltes de les disfresses de la seva colla, més d'una trentena. Aquest any s'han disfressat 77 persones a la Wendy's Club i reconeix que es va tardar més de l'habitual en triar la disfressa «el que significa que després has de treballar en poc temps i sense descans».

Un cop s'ha decidit la disfressa es compren les teles i es fa el patró: «Aquesta és la part més complicada, després, un cop tens la mostra feta es tracta d'adaptar-la al cos de cada persona, des del més petit fins al més gran». Va estudiar tall i confecció quan era joveneta i amb els anys ha adquirit un savoir faire que li permet crear patrons i elaborar disfresses tan elaborades com la que han lluït aquest any dedicada al musical Mary Poppins Return: «Vaig mirar la pel·lícula moltes vegades per fixar-me en tots els detalls, intento que la disfressa sigui el màxim de realista». La Bony té una perruqueria i explica com la part creativa de la confecció té molt a veure amb la seva professió. En qualsevol de les dues feines ha de fer valer la seva part artística per extreure la millor imatge de la gent, ja sigui a través d'un pentinat com d'un vestit. Com cada any, esprem la seva creativitat al màxim per confeccionar una proposta cada any millor. En aquesta ocasió també. Els nois i les noies han portat disfresses diferents: «Tenia tantes peces que ha estat com muntar un puzle, la d'aquest any ha estat de les més complicades». Però el resultat ha valgut la pena i tothom ha estat encantat. Dels complements, la bossa de mà, especialment, se n'ha encarregat l'Àngels Melgar.

Satisfacció impagable

La Bony fa anys que es disfressa amb la seva colla i com a bona rosinca viu el Carnaval d'una forma especial, però «no seria el mateix si em comprés la disfressa o algú altre la fes». Poder lluir en cada Carnaval la vestimenta que tantes hores de feina li comporta, li genera una satisfacció impagable. Les disfresses no són reciclables, així que cada any la col·lecció de vestits creix i en totes elles hi ha un denominador comú: el color, la fantasia i les ganes de festa.