El Carnaval és un moment de disbauxa i excessos. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries vol curar-se en salut i promou una campanya que busca prevenir actituds sexistes o violència masclista durant la festa que comença aquest divendres fins diumenge. Sota el títol El Carnaval no és patriarcal, es distribuiran rètols amb dissenys de la il·lustradora Wawä i el missatge de la campanya perquè llueixin a cada carrossa i, a més, s'instal·larà un Punt Lila a la sortida de la Sala Polivalent on dues psicòlogues oferiran atenció i informació per sensibilitzar i prevenir actituds masclistes o comportaments sexistes. Castelló ja té precedents, ja que com explica David Garre, regidor de Festes, «durant la festa major ja el vam tenir i va funcionar molt bé».

Vint-i-dues colles i comparses, amb les seves respectives carrosses, i unes 1400 persones ja estan inscrites al Carnaval que arrencarà aquest divendres a la nit amb la rua nocturna per l'avinguda Fages de Climent d'Empuriabrava. Seran tres dies intensos de gresca durant els quals els castellonins ho donaran tot per endur-se algun dels premis a concurs: millor carrossa, comparsa i el Flor i Nata. A més, s'espera molt de públic dissabte al ball de nit gràcies a la presència del conegut grup Diversiones, Bandidos i Punxadiscos.

Quelcom que també es tindrà molt en compte serà el tema de la seguretat, tant al carrer, durant les rues, com en els balls posteriors a l'envelat i Sala Polivalent. Tal com es va acordar en una reunió recent entre els diferents cossos -Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil- i representants de l'Ajuntament, se seguirà la línia dels darrers anys, ja que aquests «han estat molt tranquils». A més, també hi haurà servei de seguretat privat que es traduirà en catorze persones dins de la Sala. Com diu Garre, «només podran accedir lliurement al ball persones disfressades». La resta es veurà obligada a pagar una entrada de deu euros si volen accedir a la Sala Polivalent. Aquestes mesures es van començar a prendre fa uns anys quan es va detectar un increment dels comes etílics, furts i baralles, principalment dissabte a la nit. Enguany, Mossos d'Esquadra aconsella estar molt alerta als mòbils, sobretot els de darrera generació, ja que els lladres aprofiten les aglomeracions per furtar-los.

Primera jornada de Carnaval

Primera jornada de CarnavalEl Carnaval començarà divendres a la nit amb la desfilada nocturna pels carrers d'Empuriabrava. Les carrosses i comparses sortiran a dos quarts de deu del vespre des del sector Sant Mori i faran la passada per la llarga avinguda Fages de Climent. El punt d'arribada serà l'envelat de la plaça de les Palmeres on es farà el ball amenitzat enguany per l'Orquestra Mitjanit i Punxadiscos.

Dissabte a la tarda, com cada any, serà el moment dels més petits amb una rua pròpia, encapçalats, de nou, per Tramuntakada, que anirà de l'avinguda Pau Casals fins a la Sala Polivalent. Allà, Disco per Xics els farà ballar i, més tard, se'ls oferirà una xocolatada gratuïta per als infants que s'hagin inscrit prèviament. Els adults podran degustar-la pagant 1,5 euros.

La tercera desfilada serà dissabte a les 10 del vespre. Si el temps acompanya és, juntament amb la diumenge al migdia, la més nombrosa, ja que el ball de nit a la Sala sol ser multitudinari.

Diumenge, després de la rua a Empuriabrava, animada per la banda de percussió dels Senyors del Foc, es farà el dinar de Carnaval i durant el ball es coneixeran els guanyadors del concurs. Cal matisar que per optar-hi cal haver fet totes les passades.