Amb motiu de la celebració del Carnestoltes, el Servei Català de Trànsit (SCT) fa una crida a la prudència en els desplaçaments per carretera, atès que la sinistralitat enguany ha incrementat respecte el 2019, amb 18 víctimes mortals, 5 més que l'any passat. Alhora, l'SCT alerta que els caps de setmana continuen concentrant la majoria de sinistres mortals, període en què han mort el 61% del total de víctimes.

L'alcohol i altres drogues, les distraccions (especialment el mòbil) o l'excés de velocitat o les infraccions d'una norma de circulació es troben darrere de la majoria d'accidents amb víctimes. En aquest sentit, Trànsit recorda que malgrat que Carnaval és un esdeveniment molt festiu, en què se celebra la transgressió, cal actuar amb seny i prudència quan es tracta de conduir.

Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals prioritzen des d'aquest dijous 20 i fins al dimecres 26 una campanya preventiva de controls d'alcohol i drogues a carreteres i zones urbanes, coincidint amb la celebració del Carnestoltes. Aquests controls policials intensius, que es faran de manera aleatòria i en qualsevol moment del dia, serviran per a detectar conductors que condueixin sota els efectes de l'alcohol i les drogues i també per a conscienciar la ciutadania.

Controls preventius

Controls preventiusEls Mossos d'Esquadra tenen previst realitzar 576 controls de drogues i alcohol a la xarxa viària catalana, dels quals 182 es realitzaran el cap de setmana. D'altra banda, les policies locals del territori també reforçaran durant els dies de celebració del Carnestoltes, els seus controls d'alcohol i drogues.

En les tres campanyes preventives de control d'alcohol i drogues de l'any 2019, es van denunciar un total de 2.456 conductors per positiu en alcoholèmia i 911 per consum d'estupefaents.

0,0%, l'única taxa segura

0,0%, l'única taxa seguraEl Servei Català de Trànsit recorda que l'única taxa d'alcohol segura és 0,0% i que el consum d'aquesta substància pot incrementar el risc de patir un accident de trànsit. Els principals efectes de l'alcohol passen per tenir reaccions i moviments més lents, problemes de percepció, atenció, control i coordinació o també increment de la somnolència.

D'altra banda, el consum d'estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Els efectes de les drogues en la conducció són múltiples, com ara retardar el temps de reacció, disminuir la coordinació motora, mostrar actitud agressiva i imprudent o provocar marejos i son, entre d'altres.