Al poble de Llers, ja fa dies que els carrers es mouen a ritme del Carnaval. Els veïns i les veïnes del municipi ja estan preparant les carrosses, els vestits i tots els ornaments necessaris per sortir a lluir com cal en aquesta festa tan popular. «A Llers, la gent s'implica molt en el Carnaval, i hi ha molta tradició. La gent del poble sol participar-hi sempre, però també es convida a familiars i amics d'altres poblacions», explica Felisa Llorente, regidora de Festes.

Com que la participació en el Carnaval és lliure i no es requereix cap mena d'inscripció, a la comissió organitzadora els costa establir quantes persones passaran per la festa. En l'edició del 2018, però, es calcula que hi va haver una vintena de comparses, i una participació aproximada d'unes 800 persones.

Una colla del poble disfressada de dimonis.

El cap de setmana de Carnaval s'iniciarà aquest dissabte 22 de febrer al vespre. A partir de les dotze de la nit, tothom qui ho vulgui es pot apropar al Centre Recreatiu de la plaça del Ramal per fer gresca i xerinola a la Festa de Disfresses. L'Associació Juvenil Brullersenca s'ha fet càrrec d'organitzar aquesta nit de festa, on tothom és benvingut, i en la qual hi haurà música i una barra amb preus populars fins a la matinada. «El repte d'aquesta festa és ser el més original», diu Llorente. I és que, durant la nit, «un jurat popular s'unirà per discutir sobre qui es mereix ostentar el premi de la disfressa més creativa», explica Llorente. Qui resulti guanyador o guanyadora s'endurà com a recompensa una caixa de vi.

Diumenge de festa als carrers

Després de la nit de gresca, el Carnaval seguirà aquest diumenge 23 de febrer. Tots els participants es trobaran a les quatre de la tarda a la zona esportiva del Pavelló Municipal. Des d'aquest punt s'iniciarà una cercavila amb totes les comparses i carrosses a través de diferents punts del municipi. La rua anirà avançant des del Poble Nou cap a la Plaça. A continuació es baixarà pel carrer Sant Quirze, on els veïns que hi viuen solen treure garnatxa, brunyols i s'uneixen a la festa.

Després de deixar aquesta via, la comitiva seguirà avançant cap al barri de Llagostera, i el travessarà. Un cop situats a la pujada de la plaça del Ramal, a l'altura del Restaurant el Corral de Llers, solen aparèixer, com per art de màgia, canapès. Coses del Carnaval. De tornada al Poble Nou, es fa xerinola amb els veïns de les cases particulars de la zona.

Cap a les sis de la tarda, tots els participants es dirigeixen cap al pavelló, on la Comissió Organitzativa ja s'haurà ocupat d'encarregar un berenar-sopar. El menú és senzill i a gust de gairebé tothom: pa amb botifarra de perol i botifarra negra. L'element més elaborat d'aquest berenar és l'allioli que l'acompanya. «El dia abans, el dissabte a la tarda, un grup de voluntaris ens reunim al Pavelló per preparar-lo. El fem a la manera artesanal i tothom hi col·labora: mentre un pela els alls altres els aixafen i també hi ha qui s'ocupa de l'oli», explica Llorente.

A banda del miler de plats que es prepararan, també s'oferirà un servei de barra amb preus populars.

L'última part de la festa, i també la més esperada, és la sessió de ball. En l'edició d'aquest 2020, l'organització ha decidit que la marxa la posarà el grup La Masovera Barbuda.