Ara que venen de nou les a<strong>ltes temperatures</strong> i estem immersos en ple estiu, tots sabem què cal fer per evitar els cops de calor: beure molta aigua, evitar l’exposició al sol en les hores de més calor, portar cobert el cap, intentar caminar per l’ombra... Però, ¿sabem què cal fer per protegir dels cops de calor les nostres mascotes?

«El primer que cal tenir en compte és que els cops de calor els poden patir tota mena de gossos, però en són més propensos els braquicèfals [és a dir, els que tenen els cranis més amples] com els buldogs, els bòxer i, sobretot, els carlins», explica Gloria Cerviño, responsable del servei d’hospitalització de l’Hospital Veterinari Puchol. «Això es deu al fet que, ja per si mateixes, aquestes races tenen més dificultat per respirar», aclareix la veterinària.

Suor en els animals

Els gossos, al contrari del que ens passa als humans, no suen. I una de les maneres que tenen per eliminar l’excés de calor és augmentant la seva respiració i a través de les glàndules sudorípares que tenen a les potes –en concret als coixins plantars– i a la trufa (el nas).

També si el gos és un cadell –perquè són més moguts i tenen menys defenses– o és un animal gran, té el cabell negre i/o llarg o té sobrepès estarà més exposat a patir un cop de calor.

Per evitar que el nostre gos pugui patir un cop de calor, adverteix l’experta, cal seguir unes pautes que evitin situacions de risc per a les nostres mascotes:

Per detectar si un gos està patint un cop de calor, cal fixar-se en com panteixa: si el seu panteix és «més greu i freqüent de l’habitual és probable que estigui patint un episodi de calor. També si se’l veu amb poques ganes i dificultat per moure’s o en un «estat mental deprimit», matisa la veterinària. «En els casos més greus, pot patir un col·lapse total i desmaiar-se, explica Cerviño».

També pot manifestar taquicàrdies, tenir la llengua enganxosa i descolorida o massa fosca, patir diarrees o vòmits i la seva temperatura corporal pot ser més alta de l’habitual i superar els 42º C.

Si malgrat totes les precaucions detectes algun d’aquests símptomes, és probable que el gos estigui patint un cop de calor, davant el qual cal actuar amb rapidesa.

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.