Lleis ambientals

Possible marxa enrere en les polítiques climàtiques de la UE, amb el suport de Madrid i Catalunya

Von der Leyen i Macron defensen una «pausa regulatòria», mentre diverses ciutats demanen «flexibilitat» en la lluita contra la pol·lució

Posible marcha atrás en las políticas climáticas de la UE

Posible marcha atrás en las políticas climáticas de la UE / CE

Joan Lluís Ferrer

Un inquietant soroll de fons ha començat a sentir-se en els ambients polítics europeus. Cada vegada més regions i fins i tot estats estan qüestionant el ritme de mesures per frenar el canvi climàtic o preservar la qualitat de l’aire. De moment, la Unió Europea és la potència líder en l’adopció de polítiques mediambientals i climàtiques al planeta, però això podria deixar de ser així si prosperen algunes propostes tendents a «flexibilitzar» o «suavitzar» aquesta estratègia, sorgides fins i tot des de la mateixa presidenta de la CE, Ursula von der Leyen.

Fa pocs dies, Von der Leyen (impulsora, ella mateixa, de l’anomenat Pacte Verd europeu) va comentar: «Hauríem de prestar atenció a la capacitat d’absorció» dels canvis ambientals per part de l’economia europea. La presidenta es referia a mesures que afecten la potent indústria agrícola i ramadera, i que inclouen molts aspectes, incloent les limitacions a les macrogranges o la proposta de reduir un 50% l’ús de pesticides, entre moltes altres coses.

Els sindicats i organitzacions del camp, que mobilitzen milions de persones en tota la Unió, estan expressant un malestar cada vegada més gran, al considerar amenaçats els seus ingressos amb aquestes bateries regulatòries.

Però a la proposta de Von der Leyen s’ha unit la del president de la República Francesa, Emmanuel Macron, que aquest mateix mes presentava una proposta de reindustrialització del seu país en la qual reclama una «pausa regulatòria» en matèria mediambiental. «És el moment d’executar, no s’han de canviar més regles, perquè si no, perdrem molta gent pel camí», va assenyalar el president gal.

I encara hi ha més: aquest mateix dimecres, el primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, es mostrava favorable a fer una «pausa» en la legislació climàtica europea, igual com França, en un moment en què augmenten les veus a la Unió Europea que reclamen a Brussel·les que trepitgi el fre.

«En algun moment, has de prendre una decisió. ¿És hora de fer-ho tot alhora?», es va preguntar el primer ministre a la cadena pública flamenca VRT.

Madrid i Barcelona demanen «un enfocament més realista»

Algunes regions s’han sumat al carro i demanen també més relaxació en les normatives d’aquesta matèria. És el cas del grup de ciutats que formen part de la Iniciativa Regional per a la Qualitat de l’Aire, integrada per vuit regions europees i en la qual es troben Madrid i Catalunya.

Aquestes ciutats han plantejat a la Comissió Europea «flexibilitzar» el compliment dels límits de qualitat de l’aire i optar per fixar «uns límits realistes». Es dona la circumstància que les dues ciutats figuren entre les que més contaminades estan i per això han rebut tocs d’atenció (i sancions) de les autoritats comunitàries perquè redueixin l’esmentada pol·lució.

El departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha transmès a Europa Press que recolza la proposta de Directiva de Qualitat de l’Aire que s’està tramitant, però admet que és necessari reformular l’expressió «el més breu possible» amb un «enfocament més realista per a cada situació», i tenint en compte el punt de partida respecte a l’emissió inicial marc, la situació meteorològica i altres condicions.

Les ciutats d’aquest grup que s’han mostrat disconformes amb el sistema actual van proposar a la CE «desenvolupar límits ambiciosos però realistes». La Generalitat insisteix que «en cap cas» s’ha demanat rebaixar els llindars i que accepta els valors de la futura Directiva, «tot i que amb possibles flexibilitzacions».Teresa Ribera, contra la relaxació ambiental

accepta els valors de la futura Directiva, «tot i que amb possibles flexibilitzacions».Teresa Ribera, contra la relaxació ambientalDavant tota aquesta situació, el Govern espanyol ha sortit en defensa del marc actual. En relació amb aquest últim cas de les ciutats i la regulació dels seus nivells de contaminació, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha qualificat d’«indecent» la petició de la Iniciativa Regional per a la Qualitat de l’Aire.

Aquesta proposta, segons el Ministeri, «posa en risc la vida de les persones», perquè és la salut dels ciutadans el que està en joc, afirmen fonts citades per Europa Press.

El departament de Ribera considera que no es poden relaxar les mesures encaminades a reduir la contaminació i assegura que la revisió de la Directiva de la Qualitat de l’Aire és precisament una de les prioritats de la Presidència Espanyola del Consell de la UE.

........

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es