EL MEU PLANETA EM NECESSITA

Els animals lletjos també tenen drets

miniaturaratatopo

miniaturaratatopo

Miriam Lázaro y Valentina Raffio

Veus la foto d’un panda i el primer que penses és que vols abraçar-lo i que faries qualsevol cosa per protegir-lo de l’extinció. Veus la imatge d’un tigre o un os i penses exactament el mateix. ¿Però què passa si et trobes amb una foto d’una rata talp despullada? ¿O d’un d’aquests peixos abissals que semblen sortits d’una pel·lícula de por? ¿També et venen les mateixes ganes de protegir-lo? Nosaltres ho tenim clar: sí. Els animals lletjos també tenen drets. I en aquest episodi d’‘El meu planeta em necessita’, el pòdcast d’EL PERIÓDICO sobre sostenibilitat i crisi climàtica, t’expliquem per què.

Comencem l’episodi parlant d’«especisme» i «peluixisme». El primer concepte és, en resum, la idea que la vida d’uns animals val més que la vida d’altres (per exemple, que la vida d’un gos és més valuosa que la d’un porc; o que el benestar dels humans està per sobre del de qualsevol altre animal del planeta). El segon concepte fa referència al fenomen pel qual ens (auto)convencem que algunes espècies són com «un peluix» i ens oblidem que, al cap i a la fi, continuen sent animals salvatges (una cosa que passa especialment amb els animals adorables).

Ser ecologista per salvar els animals bonics és fàcil. ¿Però què passa quan la defensa dels ecosistemes passa, per exemple, per ‘atacar’ animals tan adorables com les cotorres argentines, els conills o les colònies de gats? ¿I què fem amb els animals lletjos? ¿Per què no els dediquem tants esforços de conservació com fem amb els seus congèneres més fotogènics? ¿De veritat estem disposats a deixar extingir els animals lletjos només perquè no queden bé a les fotos i no podem fer peluixos amb la seva cara? De tot això (i molt més) parlem a l’episodi d’aquesta setmana.

Pots escoltar-nos a iVooxAmazonSpotifyPodimoGoogle Pódcast i Apple Pódcast. També compartim mems a Instagram i Tiktok. Sortim com els universitaris; els dijous. Cada dues setmanes.

En episodis anteriors...

  • Estem fartes de les ‘totebags’: sobre com de contraproduent són algunes mesures ecologistes i com de senzill és adoptar (alguns) hàbits més sostenibles
  • No tenim temps per ser ecologistes: sobre com la falta de temps ens impedeix tenir hàbits més sostenibles (amb nosaltres mateixes i amb el planeta)
  • De Tarkovski a Barbie Fairytopia: obres per reflexionar sobre l’ecologisme
  • ¿Es pot ser ecologista i fashionista? Nosaltres diem que sí. Aquí et parlem d’alternatives a la indústria del ‘fash fashion’
  • Vegans versus carnívors: ¿qui contamina més? En aquest episodi enfrontem una vegana de soca-rel i una ecologista que no vol renunciar al pernil per parlar de l’empremta ecològica de diferents tipus de dietes
  • Anar al súper em provoca ecoansietat: sobre com fer una compra més sostenible sense morir en l’intent