El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reactivat aquest dimecres l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona, i ha afegit els que conformen la zona de qualitat de l’aire (ZQA) de les comarques de Girona. L’avís es manté activat, a més, a les zones de Ponent i al Prepirineu. La mesura es pren per controlar els nivells elevats de partícules provocats per la intrusió de pols africana, que ja va propiciar l’activació inicial de l’avís el 14 de juny.

La mesura es pren per controlar els nivells elevats de partícules provocats per la intrusió de pols africana, que ja va propiciar l’activació inicial de l’avís el passat dia 14 de juny a la ZPE de Barcelona i que s’ha anat estenent per diferents zones.

Els municipis de la ZQA de l'Alt Empordà són Agullana, Albanyà, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, la Jonquera, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Terrades i Vilamaniscle.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir va ser superior al valor de 50 μg/m³ a dos punts de mesurament de les Comarques de Girona, a quatre de la ZPE de Barcelona i a un de les Terres de Ponent, degut a la intrusió de pols d’origen africà. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la situació no canviï i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics. Durant l’any 2022 s’han produït fins a 11 situacions d’intrusió de pols de l’Àfrica, cinc de les quals han provocat l’activació d’avisos preventius.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Evitar més partícules

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Prioritzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars i establiments.

Es poden consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat o a l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire. 

Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’hi detallen les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire. S’hi poden trobar, a banda de recomanacions de caire general, les mesures de precaució addicionals a adoptar davant de situacions amb nivells elevats de contaminació dirigides als col·lectius més vulnerables i també a la població en general.