Un nou insecte de potent picada s'ha instal·lat a Espanya i sembla que ho ha fet per a quedar-se. Es tracta de la ‘xinxa caçadora’ o també anomenada ‘xinxa assassina’ (perquè mata a altres invertebrats), procedent de Mèxic i el sud dels EUA. És una altra de les espècies invasores que estan arribant al nostre país afavorides, entre altres coses, pel canvi climàtic.

Segons un recent estudi dels investigadors Adrià Miralles-Núñez, Carlos Pradera i Juan A. Pujol, el Zelus rinardii s'està propagant amb rapidesa per Europa, sobretot en països de la conca mediterrània. De moment, a Espanya ja s'ha detectat a la Comunitat Valenciana, a Madrid i a Cadis, però els autors auguren la seva expansió per tot el país.

El cridaner insecte és un eficaç depredador d'altres insectes i invertebrats, per la qual cosa causa un impacte negatiu en l'hàbitat de les espècies autòctones.

De color ataronjat, sis potes i antena que destaquen per la seva longitud, atrapen a les seves preses a l'aguait, amb un comportament similar al dels molt més coneguts Pregadéus religioses, encara que són més sensibles al moviment. És un redúvido heteróptero amb les ales parcialment endurides, amb la boca de tipus picador-xuclador que s'alimenta de sucs o sang,

Els qui han sofert la seva picada asseguren que produeix un intens i agut dolor que es prolonga durant diversos minuts abans de desaparèixer, «encara que en algunes persones pot durar hores», assenyala l'estudi.

Després de la picada queda una petita ferida. La veritat és que aquest insecte ha picat a qualsevol hora del dia, tant en exterior com en interior d'habitatges, i els investigadors que estudien el seu avanç suggereixen suggereixen que «podrien sentir-se atrets cap als humans quan es mouen».

S'expandeix des del llevant

El primer cas de picada del qual es té constància a Espanya es va documentar a la província d'Alacant. Va ocórrer a Elx el 16 d'octubre de 2018, on un d'aquests insectes va picar a un nen.

El mes d'agost passat a Torrevella, una dona va rebre dues picades quan va sortir d'una piscina i va anar a assecar-se amb la tovallola, i també en el mateix mes es va documentar una altra picada d'un home de 78 anys que era a la dutxa del seu domicili. I el mes de març passat, a Santa Pola, un bebè de 8 mesos va presentar un quadre de quatre picades.

A més, a la Comunitat Valenciana apareixen referències de picades en zones de cultius de cítrics.

L'estudi, publicat a principis d'abril de 2021, recopila nou casos de picades per Zelus rinardii a Espanya des de l'any 2018 i gairebé tots ells s'han produït a la Comunitat Valenciana, encara que hi ha un a Cadis i dos a Alcalá de Henares.

Els autors consideren que la Zelus renardii «podria arribar a ser una espècie que causi molèsties destacables a persones en zones urbanes a Espanya».

Hiberna en estat adult, per la qual cosa «no és rar trobar-la dins d'edificis a l'hivern», amb el que pot tenir «molt més contacte amb persones i acabar causant més picades que altres» insectes de la mateixa família autòctons.

Això sí, en la documentació d'aquests casos que realitzen Pujol, Prada i Miralles-Núñez es destaca que «no s'ha registrat que pugui actuar com a vector de patògens que causin algun tipus de malaltia en humans».

Això no eximeix del fort dolor que causen les seves becarrades, un problema que sembla que anirà a més: “En els pròxims anys podrem veure l'expansió d'aquesta espècie a Espanya”, assenyala l'informe, que apel·la a la importància de les plataformes de ciència ciutadana per a ajudar a aportar dades sobre la seva evolució en el territori nacional.