Veure gent sortir amb ampolles i garrafes dels supermercats és una estampa típica a les comarques gironines. I ho és a la majoria de les províncies del Llevant de l'Estat i les illes. El principal motiu: l'alta mineralització de l'aigua corrent a causa de la composició química de les capes freàtiques del subsòl.

Aquesta circumstància provoca una despesa addicional a les famílies i que varia en cada municipi. Molt relacionada amb aquesta despesa es troba la que els grups de convivència dediquen a l'aigua corrent, relacionada amb les polítiques municipals i els impostos relacionats.

En el següent mapa i taula es pot comprovar com les diferències entre els municipis és gran en alguns casos. Vidrà i Vilamacolum són els municipis que més gasten en aigua mineral. Uns 180 euros anuals el 2019, segons dades publicades per AIS. Molt lluny dels 40 que gasten a Serra de Daró o els 41 de Fontanilles.

En l'apartat d'aigua corrent, destaca Setcases amb els 353 euros que van haver de dedicar cada família de mitjana el 2019. En segon i terlloc lloc hi ha Darnius i Mollet de Peralada, amb 350 i 340 respectivament. A la part baixa de la taula, Fontanals de Cerdanya (152) destaca seguit de Montagut i Oix (162) i Cervià de Ter (168).