Portugal, amb més de 600 morts per coronavirus des de l'esclat de la crisi sanitària a l'altre costat de la raia, es prepara per a iniciar una obertura gradual de l'estat d'alarma, vigent al país veí des del 19 de març. Major prevenció i cautela, a més d'una menor exposició al risc en els dies que van marcar l'inici de la corba més perillosa del virus, són possibles factors de la "immunitat" portuguesa.

No obstant això, un factor desconegut fins ara, pot haver contribuït al fet que la sortida del túnel de la crisi del coronavirus a Portugal estigui més a prop: el compte de la Guarda Nacional Republicana (GNR) a Facebook i una de les moltes publicacions en les quals cada dia promociona les accions que duu a terme en terres portugueses. En concret, la realitzada fa pocs dies en la que, fent gala del sentit de l'humor, utilitzava el mem dels 'africans amb el taüt' per a convèncer als portuguesos que compleixin amb les normes del confinament.

"Queda't a casa o balla amb ells! Què prefereixes?" La GNR creu que és millor ballar a casa", explicaven en un petit text al costat d'una imatge d'un cotxe oficial de la policia portuguesa sota una tanca publicitària en la qual es pot veure la imatge de l'icònic grup d'enterrats que s'ha fet cèlebre a les xarxes socials per a il·lustrar situacions de risc en les quals es posa en joc la vida dels protagonistes.

El gest de la GNR, que s'ha compartit més de 2.000 vegades a Facebook, és un èxit viral i els missatges aplaudint la iniciativa es poden llegir en la mateixa publicació:

El mem de «els negres del taüt» és real

Des que el mes de març passat el govern de Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma a Espanya, i per tant el confinament de milions d'espanyols a les seves cases, han estat molts els que en algun moment de la seva quarantena s'han creuat amb la imatge d'un grup de persones carregant amb un taüt mentre ballaven.

Aquestes imatges que han donat peu a un dels mems més aplaudits de la quarantena corresponen a un ritual real que es realitza en els enterraments de Ghana. El vídeo, que es va popularitzar el 2015, recull una cerimònia tradicional en la qual es contracten ballarins perquè carreguin el fèretre i el portin cap a la seva última destinació mentre es realitzen càntics i danses amb la idea que això portarà a l'esperit del mort amb felicitat cap a l'eternitat.