Mai vam creure que faríem això. És una inversió. Tant de bo tinguem la sort d'aconseguir la plaça després de tant esforç ", explica Mercedes Gómez. Tres infermeres i un infermer d'Ourense es van presentar aquest dissabte a l'oposició a Madrid i a la tarda es van examinar en la del Sergas, la prova va començar a les 15.30 hores al recinte firal de Silleda (Pontevedra).

La jornada d'aquests professionals d'Ourense va ser contra rellotge, maratoniana i sense respir. Esprémer el seu escàs marge de temps per poder estar en dues oposicions en una mateixa jornada. Van llogar un avió privat per a quatre passatgers, més tripulació, el preu de lqual prefereixen no revelar. "És una inversió", repeteix Mercedes. "Al final es tracta de decidir: o marxes de vacances o apostes per això".

El grup d'infermers d'Ourense anhela una plaça després de molts anys treballant amb "contractes precaris" i en situació d'interinitat. Mercedes té 47 anys i atresora 18 d'experiència. Treballa en l'actualitat en l'especialitat medicoquirúrgica. És interina i busca l'estabilitat de la plaça, la meta per la qual el grup d'ourensans fa tot el que està a les mans, sense reparar en despeses. "No és agradable, amb gairebé 50 anys, arriscar-se a perdre la interinitat i a estar avui aquí i demà allà".

"Vam decidir embarcar-nos perquè després de tants anys treballats val la pena intentar-ho. A Galícia hi ha una escassetat d'oferta de places, 830, mentre que a Madrid són gairebé 5.000 [amb un total de 8.738 i 30.000 aspirants inscrits, respectivament]. Amb el temps treballat que tenim i el que hem estudiat tenim opcions. Vam veure que era possible i factible, així que vam decidir embarcar-nos ", explica.

Una marató amb el temps just

D'entre totes les comunitats espanyoles, només a Galícia i la Rioja es van celebrar a la tarda exàmens d'oposició per a infermers. Però van tenir un dia intens. Així ho relatava Mercedes ja en les hores prèvies: "Sobre les 7.30 del matí agafarem un taxi per poder estar en el lloc de l'examen, perquè aquest diumenge hi ha una cursa de la dona per Madrid i vam decidir prevenir i sortir amb temps.

La crida és a les 9.30 i calculem que a les 10.30 estarem començant l'examen. Són dues hores però hem d'acabar en 90 minuts. Cap a les 12.30 agafarem un taxi que ens porti a la terminal executiva perquè el vol surt a les 13 hores. L'arribada prevista a Santiago és a les 14 hores. Allà ens estarà esperant la meva germana per portar-nos a Silleda. Tenim de marge fins a les 15.30 hores, que és quan comença la crida, i de nou a fer un altre examen ". I ho van aconseguir.

Van córrer, metafòricament, una marató amb el temps just, i van posar el seu cervell a prova. "Estem molt esgotats, no només perquè han estat moltes hores d'estudi des de l'estiu de 2016, sinó també per l'estrès, les incògnites i l'ansietat. Esperem que si la de Madrid ens surt bé ens animi a arribar contents a Silleda", explicaven abans de la gesta. No és la seva primera experiència examinant-se. "Portem moltes OPEs a l'esquena, amb aprovats però en les que et quedes sempre fora", afirma.

Només l'any passat, Mercedes es va presentar a oposicions d'infermeria a Andalusia, Euskadi, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i València. Mercedes té fills, com altres companys de viatge. Conciliar és molt difícil. "Tinc la sort del suport familiar perquè durant 3 anys he viscut per treballar i estudiar". Els quatre professionals d'infermeria d'Ourense desitgen que el sacrifici d'esforç, temps i diners es vegi recompensat avui.