Alba Panyella Bonet, de 16 anys, ha dedicat l'estiu a elaborar el seu treball de recerca de batxillerat, centrat en el mur de Berlín. El projecte conté una part teòrica, el gruix de la qual l'ha documentat viatjant amb la seva família a la capital alemanya, i una part pràctica, un mural, que ha pintat en una paret del pavelló de Sant Pere Pescador, en què llança un missatge educatiu entorn de la integració de les persones.

L'obra artística de l'Alba plasma la seva perspectiva particular del mur de Berlín, eix del seu treball de recerca de batxillerat. “El nus simbolitza la unió entre les diferents cultures, ètnies i races, i he agafat com a exemple les persones que conviuen aquí, a Sant Pere Pescador. He utilitzat colors que es contraposen i que, en la pintura, es complementen, com li passa a la gent d'aquí.” Així descriu l'estudiant la il·lustració, que es pot veure en una de les parets del pavelló poliesportiu de Sant Pere, localitat on la seva família té una segona residència -l'Alba és de Barcelona i està a punt de començar segon de Batxillerat Artístic a l'Institut Moisès Broggi.

La presència de cors i la frase que ha escrit en el mural reflecteixen el missatge que vol llançar l'autora: “En comptes de dir: ‘Amb els ulls oberts', he posat ‘Amb el cor...', perquè a vegades amb els ulls no ho acabes de veure tot, però amb el cor sí.

La regidora d'Ensenyament, Marta Font, va donar via lliure a la jove, en la sol·licitud d'un permís municipal per disposar d'un mur urbà per cobrir-lo amb la pintura. L'Alba va proposar inicialment una paret degradada de l'antic camp de futbol. “No volia molestar, només necessitava un espai per poder fer el mural”, comenta la noia. Però resulta que la regidora va veure amb tan bons ulls la seva iniciativa que li va oferir un racó més privilegiat i vistós: un tros de la paret exterior del pavelló, que precisament està connectat amb l'Escola Llagut.

Molt satisfeta del resultat

Per decorar la paret, l'Alba ha utilitzat una pintura especial d'exteriors setinada. És el seu primer mural urbà i no ha estat exempt de dificultats tècniques, tenint en compte que es tracta d'una superfície rugosa. Tot i així, es mostra molt satisfeta del resultat.

L'Alba va començar a pintar el mural el 22 d'agost i el va tenir acabat el dia 30. Cada dia, ha anat anotant, als seus apunts per al treball de recerca, com s'ha desenvolupat la jornada artística i també ha fet fotografies i vídeos de tot el procés, per complementar la part pràctica del seu projecte.

Per a l'apartat teòric, ha tingut l'oportunitat de viatjar a Berlín amb els seus pares, aquest mateix agost. A banda de dedicar uns capítols del treball a fets històrics com la Guerra Freda, s'ha documentat conversant amb els turistes que visiten les restes del mur que va separar Berlín Oest de Berlín Est i de l'RDA del 13 d'agost del 1961 al 9 de novembre del 1989. L'Alba inclou, a més, en el seu treball, l'entrevista que li ha fet a l'artista Ignasi Blanch (Roquetes, 1964), un dels pocs catalans que van viure la caiguda del mur i l'únic que hi ha pintat.

Una exposició de David Bowie

L'interès de l'Alba per Berlín i la seva història li va venir de la mà de David Bowie, a qui admira. Fa dos anys, va anar de viatge a la capital d'Alemanya amb la seva família amb motiu d'una exposició dedicada al llegendari músic britànic. “Pensava que m'agradaria més l'exposició que la ciutat, però, al final, em va agradar molt més la ciutat”, somriu.