Els fraus a les companyies d'assegurances en accidents de trànsit es van disparar en els últims anys, sobretot al compàs de la crisi. Els 'modus operandi' que s'utilitzen són d'allò més divers. Un és el conegut com estafa de la rotonda. I aquest va ser el suposadament usat per un matrimoni de Vigo, diversos fills i altres persones properes o amics que acaben de ser identificats pel Subsector de Trànsit de la Guàrdia Civil de Pontevedra com a presumptes autors de delictes d'estafa a diverses asseguradores: el mètode de les 9 persones investigades consistia a provocar col·lisions "controlades" a la rotonda de l'avinguda de Castelao de l'urbs olívica -la del vaixell Bernardo Alfageme en Coia- per cobrar les indemnitzacions per les lesions que patien. Els agents els atribueixen 10 sinistres fraudulents entre l'any passat i el present 2016 -encara que les indagacions prossegueixen per si hi va haver més- i una estafa que supera els 92.000 euros.

Les indagacions, iniciades al juny, les va fer el Grup d'Investigació i Anàlisi de Trànsit (GIAT) de la Guàrdia Civil de Pontevedra. Les indagacions van començar després de les denúncies de diverses asseguradores per les sospites que tenien sobre certs accidents, tots ocorreguts en la mateixa rotonda a Castelao, en els que tot i que els danys materials eren escassos, sempre hi havia persones lesionades.

La investigació va poder determinar que el 'modus operandi' d'aquests sinistres era sempre el mateix. Segons informa la Guàrdia Civil els investigats circulaven pel carril exterior de la glorieta i, a l'adonar-se que el vehicle que anava pel carril interior senyalitzava amb els intermitents el canvi de direcció, acceleraven i provocaven una "col·lisió controlada" de la qual sempre era responsable la víctima. En la major part d'aquests xocs dels presumptes defraudadors evitaven l'actuació de la Policia Local amb un parte amistós. I eren evacuats en ambulància a un centre mèdic per tenir un part de lesions amb el qual reclamar les corresponents indemnitzacions a les companyies.

Les despeses ocasionades per l'assistència mèdica als supòsits lesionats sumen uns 14.500 euros, mentre que els diners que els implicats van percebre per baixes mèdiques i presumptes seqüeles arriba als 78.000 euros. Les diligències realitzades van ser lliurades al Jutjat d'Instrucció número 1 de Vigo.