El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha llançat una campanya als mitjans de comunicació per animar el consum de productes amb distintiu de qualitat durant les festes de Nadal.

Es tracta d'un espot de 20 segons per a televisió del segell de les DOP. S'emet tota aquesta setmana i fins al 30 de desembre, en horaris de màxima audiència pels canals de la CRTC ( TV3,Canal 33, 3/24) i el grup Godó i PuntAvuiTv. I un vídeo de 3.14 min per als suports digitals dels mateixos grups. L'anunci es va enregistrar al Món San Benet, a Sant Fruitós de Bages i amb la participació del grup musical Blaumut.

Amb aquesta campanya s'espera potenciar el segell de les DOP/IGPs Catalanes. Reforçar la seva imatge i prioritzar el consum. L'anunci s'ha fet conjuntament amb les de productes amb Denominacions d’Origen Protegit (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides(IGP).

Amb la campanya es pretén explicar més i millor les característiques d'aquests productes i els beneficis que suposen per a contribuir als bons hàbits alimentaris d'una dieta associada a productes de qualitat i directament vinculats a la dieta mediterrània. També i especialment es busca informar al ciutadà dels beneficis que suposa per a Catalunya tenir productors de proximitat que puguin aportar aliments de qualitat i alhora ajudar al reequilibri territorial del país.

Des del DARP s'han realitzat moltes actuacions en aquesta línia al llarg del 2015 i la intenció és seguir treballant en aquest sentit de cara l'any vinent . Així, el departament ha volgut demanar la col·laboració de les DOP i les IGPs en la definició de l'estratègia de promoció per al 2016.

Les DOP i IGP són distintius de qualitat establerts per la Unió Europea que garanteixen el compliment d'uns criteris estrictes i permeten identificar els productes agroalimentaris produïts i elaborats seguint estrictes controls de qualitat. És important conèixer els de casa nostra.

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) correspon al nom d'un producte originari d'una zona geogràfica determinada. La qualitat o característiques del producte són degudes essencialment o exclusivament al medi geogràfic en què es realitzen la producció, la transformació i l'elaboració.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) correspon al nom d'un producte originari d'una zona geogràfica determinada. La qualitat, reputació o altra característica del producte pot atribuir-se a aquesta zona geogràfica delimitada on es realitza la producció i/o transformació i/o elaboració.