Blog 
Trinco-trinco
RSS - Blog de Albert Soler

L'autor

Blog Trinco-trinco - Albert Soler

Albert Soler

Albert Soler, periodista. Redactor i opinador de Diari de Girona

Sobre aquest blog de Empordà

Recull d'articles d'opinió publicats a Diari de Girona


Arxiu

 • 14
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   

  Ulleres de sol com a símbol

  És el principi del final. L'única possibilitat que un anacronisme com la monarquia continuï existint en el segle XXI és que passi desapercebuda. Que els ciutadans la tinguin oblidada i la recordin només per Nadal quan, entre copa de cava i tall de torró, algú mira de reüll la tele i exclama: quines coses, encara surt el rei a felicitar el Nadal. L'endemà tothom dubta de si el record de la nit anterior és real o producte d'una mala digestió i no se'n parla més. La monarquia, o és efímera i discreta com el tió o no serà. A Espanya ha triat no ser.

  La indiscreció comença amb els negocis que va fer Urdangarin gràcies a les relacions familiars -de què, si no, governs i ajuntaments li haurien de pagar milionades per estudis copiats d'internet- copant els diaris. Un altre, al seu lloc, compliria a la nit amb allò pel que se'l va fitxar, i de dia faria veure que treballava. Una vida que per a si voldria la majoria de ciutadans, no diguem ja els que no tenen ni feina, però devia ser poca cosa per a les seves aspiracions.

  Pocs dies després Jorge Vestrynge (mà dreta de Fraga a AP) declarava en antena que als anys 80 el Rei cobrava un porcentatge per cada barril de petroli que Aràbia venia a Espanya. Estrany? Segons la revista Forbes, la fortuna del Rei és avui de 1.790 milions d'euros, mentre que fa 35 anys la família reial espanyola, a l'exili, vivia de les donacions de monàrquics. O sigui, de la caritat. El miracle dels pans i els peixos queda en res, i Urdangarin en un pobre aprenent.

  En un país seriós, a qualsevol alt càrrec se li exigiria que expliqués al detall com ha amassat tal fortuna, ni que fos per alliçonar-nos. A Espanya el màxim que es pot aventurar és que, ja que apareix amb ulleres fosques, li deu haver tocat la loteria unes quantes vegades, com a Fabra. I no se'n parli més.

  Les ulleres simbolitzen la degeneració de les monarquies. Van tenir el seu apogeu en un Rei Sol i toquen fons amb un rei d'ulleres de sol. Així s'escriu la història.

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook