Blog 
Històries de Catalunya
RSS - Blog de Oriol Junqueras

L'autor

Blog Històries de Catalunya - Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras i Vies (11 d'abril de 1969) és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sobre aquest blog de Empordà

Regió7 i l'ACPG us ofereixen els articles més interessants d'Oriol Junqueras, en aquest bloc no oficial de l'historiador i ara també polític.


Arxiu

 • 09
  Maig
  2012

  La germanor d’Europa

  El 7 de maig del 1824, el Teatre de la Cort Imperial de Viena es vestia de gala per acollir l’estrena mundial de la Novena simfonia en re menor de Ludwig van Beethoven.

  L’alta societat assistia a la que és preveia l’última aparició pública del gran músic. I, aquella nit, tot dirigint l’orquestra, Beethoven va mostrar al públic la seva obra més grandiosa. A causa de la seva sordesa absoluta, no va poder sentir res d’allò composat, ni tampoc el xàfec d’aplaudiments del teatre just en acabar el concert. Encara que, en girar-se amb els ulls plens de llàgrime...


 • 17
  Gener
  2011

  La muntanya màgica

  Amb tot un futur prometedor, el jove Castorp es dirigeix al sanatori de Davos (als Alps suïssos) a visitar i fer companyia el seu cosí malalt de tuberculosi. La muntanya màgica de l’escriptor alemany Thomas Mann és, entre molts altres aspectes, un viatge existencial a través de la dialèctica i del coneixement en un món a punt d’enfonsar-se per la proximitat de la Primera Guerra Mundial.

  El retir al centre hospitalari i la calma silent que proporciona la natura, aturen el temps i se’n perd, si es vol, la noció, un dels leitmotivs de l’emblemàtica novel·la. Però ...


 • 31
  Diciembre
  2010

  La veritat i la bellesa

  Significativament, els Camins de França, en què Joan Puig i Ferreter rememora la seva infantesa i la seva joventut fins als 21 anys i els mesos transcorreguts a França quan en tenia 22, van estar a punt de titular-seL'aprenentatge, en una clara referència al Wilhelm Meister de Goethe. Però, de forma encara més significativa, l'escriptor català va desestimar aquesta possibilitat, convençut que “la poesia i l'art són l'únic que compta en les obres literàries”, fins al punt que va rebutjar qualsevol temptació educativa com el “més gr...


 • 23
  Novembre
  2010

  Les mans

  Atès que totes les formes de vida conegudes tenen el seu origen en un únic impuls vital, no és estrany que comparteixin algunes pautes, com l'anomenada secció àuria o proporció divina, que –entre molts altres aspectes– determina la relació entre els ossos del dit índex de pràcticament tots els humans.

  Darwin afirma que la mà distingeix l'home dels altres primats, fins al punt que, sense ella, mai no hauríem assolit un lloc predominant en la cadena evolutiva. I, sens dubte, des d'un punt de vista cabalístic, resulta força suggeridor que, en les ...


 • 19
  Octubre
  2010

  Valmy

  El 20 de setembre de 1792, Johann Wolfgang von Goethe i altres 35.000 soldats prussians i austríacs de primera línia i 45.000 més en el conjunt de la zona, semblen disposats a infringir una derrota decisiva als 24.000 reclutes francesos (“els estripats de Valmy”), que s'interposen en el seu camí aparentment triomfal cap a París.

  La batalla comença amb un llarg intercanvi de canonades. I, després d'algunes hores, en veure que la seva artilleria no aconsegueix trencar les línies franceses, dues columnes d'infanteria aliades amb el suport de la cavalle...


 • 06
  Octubre
  2010

  Guillem de Montgrí

  El 8 d’agost de 1235, les tropes catalanes comandades per Guillem de Montgrí conquereixen la vila d’Eivissa i, gairebé immediatament després, el conjunt de les illes d'Eivissa i de Formentera.

  Guillem –fill del senyor de Torroella de Montgrí– havia participat en la conquesta de Mallorca, on havia rebut la senyoria sobre 79 cavalleries de terra. I, així mateix, el seu germà Bernat de Santa Eugènia de Berga havia estat nomenat governador de l’illa.

  Posteriorment, per la conquesta de les Pitiüses, Jaume I i Guillem signen un contracte d’infeudació, al ...