Blog 
Això ho sap tothom - Raül Garrido
RSS - Blog de Raul Garrido Camps

L'autor

Blog Això ho sap tothom - Raül Garrido - Raul Garrido Camps

Raul Garrido Camps

Articles quinzenals publicats al setmanari "L'Empordà"

Sobre aquest blog de Societat

Raül Garrido


Arxiu

 • 14
  Gener
  2020

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Empordà Societat

  La llengua dels símbols

  L’esser humà, que durant mil·lennis ha viscut en terres allunyades unes de les altres, ha desenvolupat diferents parles, que s’han anat transformant amb el pas del temps, malgrat conservar algunes arrels.

  Tot i que, segons el Gènesis, el naixement de les llengües es concreta quan descendents Noé, després del diluvi, varen voler construir una torra que arribes al cel, segurament per resguardar-se d’un altre episodi de pluges, però el seu Déu, enfurismat, va fer que parlessin diferents llengües perquè així haguessin d’abandonar la idea i s’escampessin pel món.

  La realitat però, és que, malgrat traductors i diccionaris, la diversitat d’idiomes dificulta d’enteniment i fa dècades que la humanitat cerca un llenguatge comú.

  L’Esperanto és l’exemple més conegut. Creat a finals del segle XIX, pretenia convertir-se en un vincle de comunicació universal sense substituir la llengua de cada lloc i, malgrat que el presentin com a senzill i assumible, dona la sensació de que no ha assolit les expectatives previstes.

  Actualment, amb la globalització, la influència d’ internet i de les cançons, sembla que el que ens cal és coneixement d’anglès, que es va convertint en la llengua de futur necessària.

  Curiosament, aquesta influencia ha fet que, a casa nostra, s’hagi perdut quota d’estudiants de francès, que ha estat històricament la nostre tercera llengua i que, avui dia, el seu domini s’hagi convertit en una bona arma per trobar feina, sobre tot en el sector turisme.

  Però, en mig del debat sobre les escoles multi llengua i la convivència entre el català i el castellà a les aules, ens arriba la notícia que, segons una enquesta, la paraula de l’any 2019 ha estat “Emoji”, curiosament el nom d’uns símbols que venen a substituir les paraules.

  Es veu que ja n’hi ha vora 3.000 de diferents i ens ajuden a mostrar, en els missatges de mòbil, els estats d’ànims i les situacions quotidianes, cosa que fa que puguem comunicar-nos sense escriure gairebé ni una lletra.

  Es veu que ja té un dia que el commemora (el 17 de juliol) i val a dir, en favor del nostre tarannà, que els més utilitzats a casa nostre son: la cara que riu, el petó i el cor.

  Sembla que els antics egipcis no anaven gaire desencaminats.

  Ves per on, aquell idioma universal que buscàvem des de fa segles, potser l’hem trobat i no caldrà aprendre’ns ni un mot.

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook