La Síndrome d'Asperger forma part dels trastorns de l'espectre autista. Es tracta d'un conjunt de problemes mentals i conductuals que provoca en les persones afectades dificultats per a desenvolupar habilitats socials i per tant per a relacionar-se amb altres persones.

A aquestes dificultats se li afegeix també que sovint les persones que pateixen la Síndrome d'Asperger experimenten comportaments rutinaris i rígids i s'obsessionen amb un únic objecte o tema, arribant fins i tot a ignorar qualsevol altra qüestió que no siguin les merament relacionades amb la seva obsessió, el que complica encara més les possibilitats d'interacció amb altres persones.

Malgrat les seves dificultats per entaular una conversa normal -un altre dels seus trets és que interpreten els comentaris irònics de manera literalment-, cal assenyalar que es tracta d'individus amb una intel·ligència normal i fins i tot de vegades superior a la mitjana. Al llarg de la història, han estat diversos els personatges famosos que se sospita que estaven afectats per la Síndrome d'Asperger. Això no els ha impedit triomfar en les seves respectives àrees de treball.

En qualsevol cas, hi ha una gran controvèrsia sobre els famosos que realment han patit o pateixen Síndrome d'Asperger. De fet, són pocs els que fins ara ho han reconegut obertament. Una de les persones que sí que ho ha fet ha estat Susan Boyle, la cantant escocesa que l'any 2009 va saltar a la fama després de la seva participació al programa televisiu de caçatalents 'Britain's Got Talent'. En una entrevista a 'The Observer', la intèrpret va explicar que no va ser diagnosticada fins que va tenir 51 anys, ja que de petita li havien fet un diagnòstic erroni en què només van dir als seus pares que patia dany cerebral.

El cas de Susan Boyle no és freqüent. Són pocs els famosos que han reconegut obertament que pateixen Síndrome d'Asperger. En molts casos es tracta de sospites o rumors. És el cas per exemple dels científics Albert Einstein o Isaac Newton, dels quals sempre s'ha sospitat que patien aquest trastorn, encara que existeix molta controvèrsia al respecte. També el genial compositor Wolfang Amadeus Mozart ha estat inclòs en la llista de personatges famosos que han patit la Síndrome d'Asperger.

Ja en els nostres dies, altres personalitats com Steven Spielberg, Bill Gates, Dan Aykroyd o Tim Burton han estat catalogats com a afectats per aquest trastorn. En aquesta llista també s'ha inclòs a actors reconeguts a nivell internacional com Daryl Hannah o Keanu Reeves. No obstant això, cap d'aquests famosos ha reconegut obertament patir Síndrome d'Asperger, per la qual cosa hi ha controvèrsia sobre si realment se'ls pot incloure entre els afectats.

De fet, la Federació d'Asperger Espanya té com a norma no reconèixer a cap afectat sense un diagnòstic clar, cosa que no passa en el cas de la majoria de famosos inclosos en les múltiples llistes que circulen per Internet amb els noms de possibles persones afectades. En qualsevol cas, tant des dels àmbits familiars dels afectats com entre els professionals i especialistes mèdics ha la petició comuna que deixi de relacionar la Síndrome d'Asperger amb una suposada genialitat de les persones que el pateixen, ja que això suposa un estereotip i una visió distorsionada de la realitat.