Yolanda Peregrín té 24 anys i és de Sant Feliu de Guíxols i Sílvia Quera en té 25 i és de Figueres. Les dues lideren l´equip que ha creat el videojoc terapèutic «Animal Hero Universe», destinat a reforçar i millorar certes capacitats cognitives en nens amb síndrome de Down.

El videojoc Animal Hero Universe ha estat escollit com la millor idea del centre YUZZ de Girona i ha obtingut una plaça per tal que una de les dues creadores viatgi a Silicon Valley. Entre altres reconeixements, el projecte de Sílvia Quera i Yolanda Peregrín ha guanyat una beca de 20.000 euros de Calidad Pascual. També es troba entre els finalistes al premi YUZZ Mujer, d'àmbit estatal.

Com es van conèixer?

A la universitat, a Salt, a l'ERAM, l'Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia. Per al treball final de grau, vam haver de fer un projecte conjunt i vam decidir fer Animal Hero.

D'on parteix la idea del treball?

Va partir de nosaltres dues i d'una altra noia, l'Alba Bosacoma, que és la dibuixant. Totes tres estàvem juntes a tercer curs, en la matèria de Disseny interactiu. El professor, Òscar Garcia, ens va proposar fer un projecte que servís per ajudar una amiga seva, que era investigadora i que estava fent un estudi per demostrar com un extracte del te verd, en combinació amb l'estimulació cognitiva, era capaç de millorar la plasticitat i la funció del cervell en les persones amb síndrome de Down.

Com encaixa aquest estudi en un videojoc?

Aquests investigadors tenien uns exercicis del tipus "selecciona el ninot que té l'objecte tal a la mà dreta". Als nens, aquest tipus d'exercicis, els avorrien i no els feien. Així va ser com se'ns va ocórrer fer un prototip de videojoc que pogués engrescar els nens, i ens va agradar tant el projecte que el vam voler fer més gran. Aleshores, es van incorporar a l'equip l'Anna Vila-clara i la Vanessa Pujol, i quan vam acabar la uni també s'hi van sumar l'Aniol Batallé, el programador, i un músic, en Guillem Cuevas.

Aquell prototip és ara una realitat comercialitzable?

Ja fa uns tres anys que vam acabar el videojoc en un primer nivell per a kinect. Aquest any, però, hem decidit transformar-lo i fer-lo per a tauleta, perquè és una plataforma molt més popular i qui més qui menys té un dispositiu Android o IOS a casa. La nostra idea és fer dos primers nivells i llançar-los gratuïtament per Apple Store i Google Play. D'aquesta manera, la gent ens pot conèixer i pot veure com funciona Animal Hero. El pas següent serà fer el videojoc complet.

El contingut terapèutic casa amb el món dels videojocs?

Estem treballant amb la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid 21, que ens ajuda a trobar els exercicis que podem implementar al joc de forma divertida però que alhora siguin rigorosos. Tots aquests exercicis han d'estar validats per professionals i també pels mateixos nens.

El repte és crear un videojoc que no és per a tots els públics sinó per a un públic específic.

Així és. Hem tingut moltes reunions amb les psicopedagogues d'Astrid 21 i hem après moltíssim amb elles. A part de les capacitats de cada nen, s'han de tenir en compte conceptes molt complexos i sobretot els detalls, que són molt importants. Anem modificant el book design a partir del que elles ens expliquen.

Com s'estructura el projecte?

Tenim una web informativa (http://animalherouniverse.com) per tal que els pares amb fills amb síndrome de Down puguin veure com funciona l'univers d'Animal Hero. També tenim un documental lineal de divuit minuts, amb una protagonista, una nena amb síndrome de Down que es diu Natàlia, que ensenya com els videojocs poden ajudar els nens amb síndrome de Down a aprendre de forma divertida.

Com es finança Animal Hero?

Tenim un pot comú on anem posant diners de les nostres ­butxaques. Haver guanyat la beca Bifrutas de 20.000 euros de Calidad Pascual ens ha ajudat molt. Al setembre o a l'octubre, volem iniciar una campanya de micromecenatge per poder completar el joc i poder-nos dedicar al projecte.

Per què el joc es diu Animal Hero?

En la nostra primera idea, hi havia un carril en què anaven venint obstacles i els havies d'anar saltant. Ens va fer pensar en el Guitar Hero, el joc en què van apareixent notes i les has d'anar clicant. En el nostre joc hi havia animals i per això ens va agradar Animal Hero. Llavors, vam crear tota una història.

Què poden revelar d'aquesta història?

És una història ambientada en un futur llunyà, on hi ha un virus mortal que afecta les persones. Tota la població ha hagut de marxar a un altre planeta en unes naus espacials. El virus no afecta els animals i ells es queden, perquè no caben a les naus. El protagonista, en Hero, quan té 11 anys, agafa una nau per tornar a la Terra a recuperar el seu gos, i topa amb un doctor malvat que converteix els animals en robots. L'heroi dels animals de la Terra els ha d'anar salvant.