Sent usuari d'Android el més probable és que alguna vegada s'hagi navegat pels ajustos de les aplicacions, bé per voluntat pròpia o bé perquè el telèfon ha avisat que s'ha d'alliberar espai perquè es troba al límit. Entre les opcions que tenim per reduir espai, n'hi ha dues que t'explicarem en profunditat: esborrar les dades de les 'apps' i esborrar la memòria cau de les mateixes.

Conèixer bé el significat d'aquests dos conceptes i saber les seves diferències és essencial per prendre decisions d'emmagatzematge, però també per millorar el rendiment i fins i tot per resoldre possibles problemes que es puguin plantejar amb el programari instal·lat. No són dos aspectes difícils d'entendre, però molta gent tendeix a confondre'ls amb relativa facilitat.

Abans d'explicar de manera detallada cada un d'ells, cal saber com accedir a aquest registre. Per a això, s'ha d'anar a Configuració> Emmagatzematge> Aplicacions o seguir la ruta Configuració> Aplicacions, depenent del telèfon mòbil. A la llista d'aplicacions hi apareixen totes aquelles apps que s'hagin instal·lat al telèfon; només cal prémer en qualsevol d'elles i dirigir-se a 'Dipòsit' per tenir davant els botons d''Esborrar dades' i 'Esborrar memòria cau'.

Esborrar dades

De les dues opcions, esborrar les dades de l'aplicació és sens dubte la fórmula més dràstica d'eliminar informació. Activant aquesta opció s'esborra tot allò relacionat amb el programari, és a dir, memòria cau, inicis de sessió, ajustaments, arxius guardats, etc. Utilitzar aquesta funció serveix per deixar l'aplicació com si fos acabada de descarregada, sense cap tipus d'informació emmagatzemada.

A diferència de la memòria cau -que sí que tens l'opció d'eliminar-la de totes les aplicacions a la vegada-, per esborrar les dades de diverses aplicacions cal anar una per una seguint la ruta que ja hem esmentat anteriorment. L'eliminació de la informació és total i poden arribar a perdre's contrasenyes i registres si no som capaços de recorda-les o també arxius importants si no s'han guardat anteriorment.

Es tracta d'una mesura tan dràstica. Per tant, l'eliminació de les dades només s'ha de fer en ocasions puntuals, com per exemple si hi una aplicació que no funciona correctament o no s'obre. Abans de prendre la decisió d'esborrar les dades de qualsevol 'app' és bo plantejar-se si el programari té algun tipus de sincronització al núvol, de manera que si tornem a iniciar sessió en l'aplicació puguem recuperar les dades eliminats si es desitja.

Esborrar la memòria cau

Esborrar la memòria cau és molt menys dràstic que l'anterior cas. Les dades de memòria cau són les dades temporals de l'aplicació i la seva funció principal és facilitar un accés ràpid per part del sistema a la informació emmagatzemada.

Esborrar aquestes dades no suposa eliminar coses vitals com l'inici de sessió o les fotos, textos o documents rebuts, de manera que la 'app' no es queda com si estigués acabada d'instal·lar. La cau serveix per iniciar les aplicacions de manera més ràpida i àgil i si s'elimina, l'obertura de l'app' o la navegació en ella es veurà alentida, tot i que a canvi s'allibera un bon pessic d'espai d'emmagatzematge (sobretot en programari que carrega moltes coses amb vista prèvia, com les xarxes socials o la mateixa aplicació de Google Photos). La memòria cau es torna a carregar després de l'esborrat segons es va fent servir de nou les aplicacions i es van creant nous arxius temporals.

A causa de la seva funció no és bo esborrar-la contínuament, però en moment puntuals pot ajudar no només en l'alliberament de l'espai, sinó a solucionar problemes de rendiment de les pròpies aplicacions - els arxius temporals, d'una manera o altra, són "arxius escombraries" que el sistema executa, de manera que poden fer que el telèfon vagi més lent del que hauria a la llarga -.

Tal com hem vist, es poden esborrar les dades de memòria cau de cada aplicació de manera individual, però també fer-ho de totes alhora anant a Configuració> Emmagatzematge> Dades emmagatzemades a la memòria cau> D'acord.