L'era digital ens ha trepitjat els talons. Tota la nostra vida està envoltada de tecnologia i ja no hi ha qui surti al carrer sense la companyia del seu telèfon mòbil, com a mínim, o que ja s'hagi convertit en una prolongació del seu cos. A ningú li resulta estranya aquesta imatge, però l'evolució també té un preu: Les tecnopaties, és a dir, tots els comportaments psicològics anormals, associats a la utilització d'elements de tecnologia d'informació i comunicació.

L'ús d'ordinadors, mòbils, internet i plataformes digitals de manera continuada i obsessiva pot portar a malalties, com la síndrome visual informàtic, l'electro-sensibilitat i el colze de ratolí, però també cal destacar les malalties psicològiques de nova aparició com la nomofòbia, considerada com l'ansietat que genera l'absència d'accés al telèfon mòbil; l'apnea del WhatsApp, la necessitat incessant de consultar aquesta aplicació; o la dependència de videojocs són només algunes d'aquestes patològiques.

Un mal humor incontrolable i ansietat és el primer símptoma que és víctima del que els experts han batejat amb les sigles Fobo, Fear of Being Offline, en resum la por a estar desconnectat.

Com combatre-les?

La veritat d'aquestes malalties és que el més habitual és que es d'entre adolescent fins a joves de 24 anys, i poden accentuar aquestes patologies durant les vacances.

Amb l'arribada de l'estiu, són moltes les famílies que planegen un viatge a l'estranger tots junts i el que sona fenomenal pot convertir-se en un autèntic calvari per culpa d'aquestes malalties en els més joves, per això des de Clíniques Origen ens donen les claus per posar-li fre.

Pilar Comte, directora de les Clíniques Origen ens assegura que aquesta síndrome no és ni molt menys un fet aïllat, i per a corroborar aquesta afirmació ha recorregut a una enquesta realitzada per Facebook el 2014. Segons aquest estudi, el 70% dels menors de 24 anys té por d'estar desconnectat. Tal com aclareix la psicòloga, por a perdre alguna cosa d'una vida, la digital, que s'imposa cada vegada més a l'altra, la real.

Aquesta por, puntualitza, s'expressa en la necessitat, no només de passar més temps a les xarxes socials, sinó també en voler participar, contestar, per mantenir la connexió amb els que estan a l'altre costat. Per a aquells pares que ara estiguin planejant les seves vacances i que es puguin trobar amb aquest problema, Pilar Comte deixa les següents recomanacions:

  • Que tinguin el temps ocupat amb activitats que siguin atractives per a ells.
  • Facilitar l'accés amb persones de la seva edat, perquè puguin relacionar-se.
  • Per treballar aquest tipus de dependències, es realitza un treball progressiu, de manera que treure qualsevol tipus de connexió quan un ha estat "enganxat" tot el dia, pot comportar a un efecte rebot, caracteritzat per la qual cosa hem descrit com a síndrome d'abstinència. Pel que, en la mesura dels possible facilitar certs moments al dia de connexió.
  • Fixar aquests moments de connexió i associar-los a llocs amb wifi i un temps d'ús limitat.
  • Si la reacció del jove és extrema el més recomanable és posar-se en mans d'un psicòleg a la seva arribada de les vacances.