Des del proper 15 de juny, els usuaris de mòbils de tota la Unió Europea (UE) podran beneficiar de la fi del recàrrec per la itinerància o "roaming", de manera que trucar, navegar o enviar missatges li costarà a un client espanyol el mateix a Sevilla que a Hèlsinki.

A continuació t'oferim deu preguntes clau per entendre el final de la itinerància a partir de la informació facilitada per la pròpia Comissió Europea (CE):

Què significa la fi del roaming?

La fi del "roaming" suposa l'eliminació del recàrrec per itinerància, és a dir, els costos addicionals que cobraven les operadores als ciutadans europeus que deien, enviaven missatges o navegaven per internet en els seus dispositius mòbils quan estaven en un altre país d'Europa i recorrien per a això a una altra xarxa diferent de la que tenien contractada.

A qui afecta?

La itinerància com a casa està pensada per a tots aquells que viatgin "des de casa" dins de la UE per treball o de vacances. Per "casa" s'entén el país de residència o un país en el qual la persona té un "vincle estable". Engloba els consumidors que, de manera habitual, passen una quantitat de temps considerable en un país en què estudien, treballen o s'han jubilat, explica la CE.

Els operadors poden demanar als consumidors proves que resideixen al país de l'operador o dels seus vincles estables amb ell, abans d'incloure la itinerància com a casa en un nou contracte.

En quins països funcionarà?

El recàrrec d'itinerància serà història a partir del 15 de juny als 28 països que conformen la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, República Txeca, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França , Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, Romania i Suècia.

I el Regne Unit?

El Regne Unit eliminarà la itinerància el 15 de juny com la resta de països de la Unió Europea. De fet, companyies de telecomunicacions que operen a Gran Bretanya, com Vodafone o Three, ja han deixat de cobrar per aquest concepte als seus clients, encara que en el cas de la primera només en els contractes.

Què cal fer per adaptar-se?

Els operadors hauran d'incloure la itinerància com a casa per defecte en els contractes que ofereixin a les persones que visquin en aquest país.

Paguen alguna cosa els operadors?

Els operadors de telecomunicacions hauran de pagar-se entre ells pels serveis de telefonia que utilitzen els seus clients en altres països de la UE, per al que s'ha fixat uns preus màxims majoristes: 0,032 euros per minut per a les trucades, 0,01 euros per als sms i 7,7 euros per gigabyte de dades, que serà de 6 euros a partir l'1 de gener de 2018, 4,5 euros en 2019, 3,5 euros el 2020, 3 euros el 2021 i 2,5 euros en 2022 .

Amb aquests preus es pretén permetre als operadors oferir aquesta itinerància sense recàrrec als clients ni augmentar els preus interns, alhora que garantir que els operadors de països de destinació puguin recuperar costos sense augmentar els preus domèstics i permetre el manteniment i la millora de xarxes a tot Europa.

Es pot fer servir la itinerància a casa com itinerància permanent?

La fi de la itinerància està pensat per beneficiar la lliure mobilitat dels usuaris en períodes curts -viatges de treball o vacances- però no per a l'ús continuat en el temps de la xarxa de telefonia d'una operadora estrangera, el que s'anomena "roaming o itinerància permanent ", com recorda el comparador Kelisto en una guia recentment publicada.

Per això s'ha establert un període de quatre mesos, prou ampli per abastar tot tipus de petites estades a l'estranger. Les operadores de comprovar que els usuaris, en els últims quatre mesos, no han utilitzat el seu mòbil més temps en altres territoris diferents al país en què van contractar la seva línia telefònica.

Què fer si es detecta un abús?

En els casos en que es detecti que en els últims quatre mesos l'usuari ha utilitzat més el seu mòbil a l'estranger que al país d'origen, la seva operadora podrà demanar-li explicacions i sol·licitar-li que demostri que resideix al país o que té vincles estables amb aquest Estat membre.

El client tindrà un termini de 14 dies per oferir una resposta a la seva companyia i justificar que es troba en un altre país per una causa raonable, com, per exemple, un desplaçament d'empresa, estar matriculat en una universitat d'aquest país o estar gaudint de una beca Erasmus.

En els casos en què l'usuari no pugui justificar per què utilitza més la seva línia mòbil de contracte fora del seu país d'origen que dins, l'operadora ha d'iniciar un procediment de reclamació i li pot imposar que sigui ell qui pagui el preu mínim establert per la CE i que a partir del 15 de juny assumiran les companyies telefòniques. Si el client no està d'acord, pot recórrer a l'autoritat reguladora nacional, que s'encarregarà de resoldre la situació entre tots dos.

Què passa amb els treballadors fronterers?

Disposen d'una protecció específica: si es connecten a la xarxa nacional en qualsevol moment del dia, aquesta connexió compte com a dia de presència.

Hi ha límits en el consum de dades?

Sí, Per exemple, en el cas dels clients amb contractes que ofereixen dades il limitats o volums de dades a preus unitaris nacionals molt baixos (per sota del preu màxim a l'engròs de 7,7 euros / giga). Quan viatgi a l'estranger seguirà gaudint del seu volum complet de trucades i missatges de text, però, pel que fa a les dades, disposarà del doble del volum que pot adquirir-se pel valor del seu contracte mensual al preu màxim majorista de les dades d'itinerància ( 7,7 euros / GB). Superat aquest límit, l'operador podrà aplicar un petit recàrrec (sense superar el preu màxim a l'engròs + IVA).