María Eugenia Uzal Murguiondo té 67 anys, va estudiar la carrera de Bioquímica, ha regentat una botiga de bijuteria a Roses i, ara que està jubilada, dedica bona part del seu temps a ser "youtuber de ciències". El seu canal de YouTube es diu El Aljibe de las Ciencias i, en els seus vídeos, explica continguts de matemàtiques, física, química i biologia, per a alumnat d'ESO i Batxillerat. El mateix nom té el seu compte de Facebook, on aporta materials complementaris i un espai per a consultes, per resoldre dubtes.

Al menjador de casa seva, a Roses, María Eugenia Uzal ha muntat el seu "plató" amb els elements que necessita per fer els vídeos de YouTube: una pissarra, una càmera, un ordinador... Només dona la cara en la presentació del canal, però en la resta de gravacions posa la veu en off i va realitzant les explicacions sobre els continguts que mostra a la pissarra.

La seva gran il·lusió, com explica en aquesta entrevista, és poder compartir els seus coneixements de ciència amb els joves que cursen ESO i Batxillerat.

Com se li va ocórrer crear un canal de YouTube?

Ja tinc 67 anys i veig que estic gairebé al final d'un camí. Quan em vaig jubilar de la botiga, vaig pensar que era el moment de començar a aprendre a fer servir l'ordinador. Vaig començar a fer classes d'informàtica. El meu plantejament, en aquell moment, era que potser no tothom es pot pagar unes classes particulars, però sí que tothom té ordinador, i és un mitjà accessible a través del qual jo podia aportar alguna cosa fent unes classes online. Tot i que em feia molta vergonya.

Tot i la vergonya, va posar el canal en funcionament.

Vaig trobar la manera de fer-lo: faig un tutorial teòric i pràctic, ensenyant a fer exercicis alhora que faig els exercicis. Jo tinc el criteri que els joves d'avui estan molt ben capacitats i que allò que han d'aprendre és a jugar amb el coneixement. I, per poder fer això, han de saber quin és el contingut del coneixement. Per tant, han d'aprendre i entendre la teoria.

Com s'estructuren els vídeos?

La realitat és que vaig a un ritme molt lent. Has de tenir en compte que, primer, he hagut d'aprendre molt sobre informàtica, perquè jo no tenia ni idea d'informàtica abans d'això. Organitzar les classes em resulta relativament fàcil, però allò que em dona més feina és que em quedi el contingut del vídeo com a mi m'agrada, per tal que es pugui entendre bé allò que explico. Vull donar facilitats a la persona que mira el vídeo a d'adquirir la comprensió de cada tema.

Segueix un ordre?

Ara estic fent continguts de matemàtiques de primer d'ESO. La meva idea és desenvolupar tot el contingut de matemàtiques d'ESO i després fer la part de física i química. Un cop finalitzada l'ESO, vull afrontar el Batxillerat. És un projecte molt ambiciós, però per a mi és important que ja estigui encarrilat.

Quins mitjans tècnics utilitza per fer els vídeos?

Vaig començar gravant-los amb el mòbil, però ara ja tinc una petita càmera. Ara que he après a editar, també hi vull posar una música de fons suau, perquè els vídeos siguin més agradables.

Quina és la durada dels vídeos?

Ara que he canviat el mòbil per la càmera, els faig d'entre deu i quinze minuts.

Abans de crear el seu canal tenia algun referent de YouTube que li interessés?

La veritat és que no.

Quin significat té per a vostè aquest projecte?

És important per a mi, per diverses raons. Crec que puc aportar alguna cosa que romandrà. Sento que he de tirar endavant aquest projecte, perquè al llarg de la meva vida jo he rebut molt. En el meu camí, he trobat gent que m'ha ensenyat molt. La sensació és que tinc eines que he de compartir i considero que una bona manera de fer-ho és a través de YouTube, perquè no arriba només a una persona, sinó que està obert a tothom que ho necessiti. I ho faig de la millor manera que sé, perquè m'agrada molt ensenyar.

El projecte ja està en marxa. Té previst quan el finalitzarà?

M'avergonyeix dir que vaig molt lenta, però pas a pas espero acabar. No sé quan, però.

Des d'Argentina, es va instal·lar a Roses?

Roses és el meu poble i em sento molt agraïda amb aquest poble perquè em va donar l'oportunitat d'ensenyar de nou, de fer allò que més m'agrada. Però abans de venir a Roses vaig estar vivint en molts llocs, a Madrid, a Eivissa, a Barcelona i, fins i tot, a Suïssa. I, per això, com et deia, al llarg de la meva vida he pogut aprendre molt, i de molts àmbits diferents, que m'han enriquit de coneixements i m'han fet créixer. Però també és cert que, a Roses, hi estic molt i molt bé, molt a gust.

(A YouTube, trobaran el canal de María Eugenia Uzal Murguiondo amb el nom d'El Aljibe de las Ciencias).