El 'Programa de Transformació Digital del Comerç' inclou l'eina 'Autodiagnosi TIC' que permetrà als botiguers saber a través d'un qüestionari en quin ''estat de salut'' es troba el seu punt de venda en l'àmbit digital, segons ha anunciat Muntsa Vilalta, directora general de Comerç, en el transcurs d'un acte celebrat en el marc de la 'Setmana del Comerç' . L'eina avalua l'estadi de maduresa digital de la botiga i a més proposa un itinerari de mesures per donar el salt cap a la transformació digital. A través d'aquesta informació, el Govern elaborarà un informe que presentarà el pròxim any on es podrà obtenir una diagnosi fiable de digitalització del sector del comerç català.

El botiguers ja poden utilitzar aquesta eina que és totalment gratuïta i que permet saber ''l'estat de salut'' dels punts de venda del comerç català. L'eina donarà una puntuació en tres àmbits molt diferents: el bàsic, l'intermedi i l'avançat.

A més de la diagnosi, l'eina suggereix un conjunt de recomanacions per millorar la nota en cada un dels àmbits i a patir del tercer trimestre, el Departament d'Empresa i Coneixement dotarà en 1,5 milions d'euros una línia d'incentius per poder millorar la salut de les botigues en el món digital, segons ha anunciat Vilalta.

Aquests 1,5 milions d'euros, estan inclosos en els 7,5 milions d'euros d'incentius anunciats aquest dilluns pel conseller Jordi Baiget, titular del Departament d'Empresa i Coneixement.

L'estadi bàsic és aquell en què les botigues no tenen portal a Internet, ni presència activa a les xarxes socials, ni botiga online.

L'estadi intermedi correspon a empreses que s'han iniciat tant en la digitalització, com en l'ús d'Internet i de la xarxa, però en accions que tenen un llarg recorregut per millorar.

Finalment, l'estadi avançat agrupa als comerços que estan al dia de les tendències digitals amb un portal propi i una presència activa en les xarxes socials i que disposen d'una línia de vendes en format e-comerç.

Per subratllar la importància de la digitalització com una eina bàsica per a la millora de la competitivitat del comerç, la directora general ha presentat aquesta iniciativa en el marc d'una jornada de diferents sessions sobre el món digital que es celebra aquest dimarts a la seu del Mobile World Centre de la Plaça de Catalunya de Barcelona.

Vilalta ha explicat que aquesta nova eina que posa en marxa el Departament s'ha de veure com ''un punt de partida'' per als comerços catalans per conèixer en el punt de maduresa digital que tenen.

La directora general ha afegit que un cop s'hagi utilitzat aquesta eina per un nombre important de comerços, el Departament podrà tenir una diagnosi de l'estat de salut digital del sector del comerç català.

Vilalta preveu que en un any, a finals del primer trimestre de l'any pròxim, es podrà presentar un estudi del sector.