El 9 de gener del 2007 l'iPhone va veure la llum amb l'ambició de reinventar la telefonia mòbil i l'aspiració de "fer història": en deu anys, el terminal ha venut més de mil milions de unitats, Apple va ser la companyia més cotitzada del món i va contribuir a definir la indústria mòbil.

"Avui farem història. (...) Presentem 3 productes revolucionaris: un iPod amb controls tàctils, un telèfon mòbil revolucionari i un dispositiu avançat de connexió a internet. No són tres dispositius diferents, és un de sol i l'hem anomenat iPhone ", anunciava el llavors conseller delegat d'Apple, Steve Jobs.

Era un dispositiu rectangular, amb pantalla tàctil, sense teclat físic ni ratolí, amb connexió a internet i càmera de fotos. La clau del seu èxit, segons els experts, va ser la combinació de tots els seus elements, tant de maquinari com de programari, en un aparell molt senzill d'utilitzar.

"Va revolucionar la manera en què interactuem amb la informació, en què internet funciona en un telèfon mòbil. Això va ser el que va aconseguir l'iPhone: portar un petit ordinador personal a tot el món, un terminal que permetia estar sempre connectat a diferents serveis i a tot tipus d'informació en línia ", explica a Efe l'analista de la consultora IDC Francisco Jerónimo.

"I no només va ser revolucionari pel maquinari o la pantalla tàctil, és que va introduir un ecosistema completament nou, el de les aplicacions. Va obrir a tothom la possibilitat de crear tot tipus de serveis a través d'aplicacions. (...) avui podem fer gairebé de tot amb un mòbil i l'hi devem al desenvolupament d'aplicacions. i tot això ho va començar Apple ", completa.

Efe descrivia en un teletip el nou dispositiu com "un telèfon que inclou un iPod i accés a internet", com "un telèfon rectangular que opera tocant menús a la pantalla, la qual ocupa tota la part superior de l'aparell".

L'encaix entre maquinari i programari, que buscava oferir una experiència d'usuari senzilla i accessible, ha estat una altra de les claus de l'èxit del telèfon, segons el coordinador del portal especialitzat Applesfera, Pedro Aznar.

"El que va fer gran a l'iPhone va ser la combinació del maquinari i el programari, l'experiència d'usuari fluida i natural que oferia", explica l'expert a Efe. Jerónimo li dóna la raó: "Va ser una gran revolució fer d'internet mòbil alguna cosa senzilla i accessible per a tothom ".

L'analista d'IDC ha confessat que quan el "visionari" Jobs, vestit amb la seva acostumada indumentària de jersei negre, pantalons texans i sabatilles, va utilitzar els seus dots d'orador per presentar l'iPhone, era complicat entreveure "la revolució que estava a punt d'arribar ", tenint en compte que el concepte de telèfon intel·ligent només començava a despuntar.

Aviat usuaris i competidors van endevinar el potencial de la nova telefonia intel·ligent. En deu anys, l'iPhone ha venut més de mil milions de terminals i ha marcat durant bona part de la dècada el pas d'una indústria milionària i innovadora.

El telèfon intel·ligent, subratlla Jerónimo, va canviar el mercat de la telefonia -amb empreses que van seguir el camí obert per Apple i altres que no van resistir-ho- i també a la pròpia companyia de Cupertino.

És la major empresa en capitalització borsària de l'índex SP-500 i l'iPhone, deu anys després de la seva presentació, segueix sent la seva principal font d'ingressos.