David Darnés (Girona, 1971) ocupa un càrrec de responsabilitat a Ubisoft, referent mundial de videojocs. Tot i que va néixer a Girona, la seva família es va establir a Figueres quan era un nen i va estudiar a l'Escola Sant Pau i a l'Institut Alexandre Deulofeu. Diplomat en Relacions Públiques i màster en direcció d'empreses, ha convertit la seva passió pels videojocs en una professió.

De ben petit, els seus pares li van comprar una consola Pong i, fent partides amb el seu germà, va descobrir la fal·lera dels videojocs. Després, van venir l'Spectrum 48 i el Comodore 64. Aquesta experiència, per a ell tan divertida, va marcar un camí que tindria com a destí la seva professió.

El 1996, David Darnés va incorporar-se a l'empresa dedicada al desenvolupament de videojocs Ubisoft com a 'product manager', i va llançar al mercat espanyol títols que van acabar tenint molt d'èxit. "En aquells moments, acabava d'estudiar un màster MBA en Comunicació i Màrqueting a Barcelona, i em vaig assabentar, per casualitat, que hi havia una empresa de videojocs francesa que buscava gent. Vaig mirar la pàgina web per saber què feien. Sí, sí!, Ubisoft ja tenia web el 1996, i em va captivar. Vaig fer-hi arribar el currículum i aquí segueixo, vint anys després", explica David Darnés, alhora que exposa quines condicions li van requerir per entrar a la multinacional francesa: "Em van demanar si coneixia els videojocs, les revistes de videojocs que hi havia, si havia jugat mai a videojocs i què en pensava."

Amb l'obertura de l'estudi d'Ubisoft a Barcelona, el 1998, va fer el salt a la producció, per treballar en una llarga llista de títols produïts per PC, Playstation2™, Nintendo GameCube™, Microsoft X-Box™, Microsoft Xbox 360 Kinect™ i la Nintendo Wii™. Actualment, David Darnés és el responsable de Comunicació i Relacions Externes a l'estudi de producció d'Ubisoft Barcelona.

Les recreatives del carrer Sant Antoni

Aquest professional dels videojocs forma part d'una generació de figuerencs que tenia per costum -"uns més que altres", somriu- anar a jugar a les màquines recreatives del carrer Sant Antoni. "Recordo que jugàvem a jocs com Ghosts'n'Goblins, 1942, Green Beret o el Pacman", diu.

No oblida els companys d'estudi i, en concret, Jorge M., un dels seus amics. Casa seva era "l'epicentre dels videojocs". "Ens reuníem allà per jugar i deixar-nos jocs. Com et pots imaginar, ens ho passàvem pipa jugant i compartint experiències tots plegats", rememora.

Per a ell, Ubisoft "ho és tot". "És l'empresa que he vist evolucionar de 500 a més de 10.000 treballadors, i a mi m'ha fet créixer tant com a persona com a professional", afirma.

Al marge de la feina, una de les seves grans passions és poder jugar els caps de setmana amb el seu fill, Ibai, d'11 anys, al FIFA. "M'encanta el futbol i jugar a videojocs amb ell", confessa, tot i que també ens revela que un dels jocs que més li agraden ara mateix és la saga Assassin's Creed: "Amb aquest videojoc, pots aprendre moments històrics, moments clau de la Revolució Francesa, de la Revolució Industrial... i, a més a més, aquest any la marca fa el salt a la gran pantalla."

David Darnés compagina les responsabilitats a Ubisoft amb el món de la docència. Entre altres formacions, imparteix una assignatura de Direcció de Projectes del Màster en Dis­seny i Creació de Videojocs a la UPF, a més de masterclasses sobre la Indústria i Gestió de Projectes al Màster en Animació, Art Digital i Videojocs a la UPC. Ha participat, a més, en seminaris i taules rodones d'esdeveniments importants de la indústria del videojoc, com Artfutura, Gamelab i el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges.