El Govern, les quatre Diputacions així com l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han signat aquest dilluns el Pacte Nacional per a la Societat Digital, per tal d'unir esforços i sumar sinèrgies i recursos per donar millor resposta al ciutadà i a les administracions i situar Catalunya en referent internacional davant els reptes de la revolució digital. Els cinc eixos del contingut del pacte són integrar iniciatives 'Smartcity' i 'Smartregion' que ja s'han dut a terme amb èxit al país tant a nivell local com supramunicipal; desplegar infraestructures tecnològiques; adoptar mesures en l'àmbit de la 'ciberseguretat' ; impulsar una nova "administració digital al servei de les persones, empreses i administracions i, finalment, desenvolupar la indústria 4.0. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que l'acord -signat a la Torre de Collserola-, és un "pacte d'alçada" i "estratègic" per al país.

Munté ha destacat la voluntat de les parts signants del protocol de "liderar una part de la revolució digital per fer-la inclusiva", ja que, segons apunta, "la digitalització ha de servir per garantir la inclusió i la democratització de la societat". En aquest sentit, destaca que el Pacte neix amb la voluntat de sumar esforços i "compartir informacions, experiències i coneixement". "Afrontem des d'avui un pacte de país que ha de donar resposta a un territori més connectat que mai", ha afegit.

A més, la consellera de Presidència ha subratllat que el protocol és "obert" a què hi participin més actors i ha estès la mà a què hi formin part altres administracions, col·lectius o empreses del sector tecnològic i també institucions del món acadèmic. "Aquest Pacte cal reforçar-lo encara més, per aprofitar les potencialitats i seguir treballant en l'objectiu de convertir-nos en referent internacional", ha indicat.

Per la seva banda, el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa, ha remarcat el "dia històric" marcat per la signatura del pacte. Fent ús de la metàfora futbolística, ha assenyalat que "és un pacte nacional que ens situa com a país en la 'Champions League' -la més important competició de futbol a Europa-, dels països tecnològics, el que se'n diu generar i crear un estructura d'Estat".

Tant els presidents de les quatre diputacions catalanes com les entitats municipalistes més importants, han coincidit a valorar molt positivament el Pacte, destacant la seva "potent estructura" inicial, que requereix la plena coordinació i col·laboració de les parts signants per tal que es "garanteixin les oportunitats que ofereix la revolució digital arreu de tot el territori".

En representació de la Generalitat de Catalunya ha signat el protocol la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge , Meritxell Borràs, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Han firmat també el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el de la Diputació de Girona, Pere Vila, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Entre els signants hi havia a més el president del Consorci Localret, Xavier Fonollosa; l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch. El també alcalde de Premià de Mar ha fet referència a Enric Prat de la Riba, i ha comparat la firma del Pacte Nacional per a la Societat Digital amb la mesura que, cent anys enrere, va endegar Prat de la Riba al capdavant de la Mancomunitat de Catalunya per tal que el telèfon arribés a tots els racons de Catalunya.

Els reptes per a l'era digital a Catalunya

El Pacte Nacional per a la Societat Digital neix amb la finalitat de "donar una resposta de país" als reptes que planteja la revolució digital i anar més enllà d'una suma de les diferents iniciatives dutes a terme fins ara per cadascuna de les diverses administracions i entitats en aquest àmbit. En aquest sentit, Govern, les quatre diputacions i les principals entitats municipalistes es comprometen a treballar conjuntament i de manera consensuada en cinc àmbits.

El primer fa referència al desplegament de l'estratègia de "territori intel·ligent" que impulsa la Generalitat des de l''smartCAT', tot integrant i coordinant les iniciatives locals i supralocals i donant suport a les empreses per fer de Catalunya un 'smart country' de referència internacional.

També es vol incidir en la gestió coordinada i desplegament d'infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que assegurin "la igualtat d'oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya". A més, es vol assumir l'adopció de mesures i d'eines tecnològiques conjuntes en l'àmbit de la 'ciberseguretat' i de la protecció dels drets de les persones i les empreses en la nova societat digital.

El Pacte vol donar també un impuls d'una nova' Administració Digital', producte de la digitalització de les administracions catalanes, que vagi més enllà de l'extensió de l'ús de tecnologies digitals que hi ha fins ara. Finalment, el darrer àmbit on es vol incidir és el desenvolupament de la 'Indústria 4.0', tot difonent entre el teixit empresarial la importància de la disrupció que pot provocar la indústria 4.0 en el mercat, capacitant capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils i promovent les infraestructures necessàries.

L'acord està obert a noves incorporacions per part d'institucions relacionades amb la tecnologia i estableix la constitució de grups de treball en cadascun dels cinc àmbits definits perquè preparin fulls de ruta i plans d'acció concrets. També es contempla constituir una "comissió de seguiment" del Pacte Nacional amb l'objectiu de verificar periòdicament l'evolució de les línies d'actuació i objectius establerts.