Segurament segueixes usant WhatsApp perquè fa unes setmanes vas clicar "acceptar" a un missatge enviat per aquesta companyia als seus usuaris. Amb aquesta acció has acceptat la modificació de les condicions d'ús. També és probable que ho hagis fet sense llegir els nous termes d'aquesta modificació. Si és així, has donat carta blanca per compartir amb Facebook el teu número de telèfon, la freqüència de l'ús del servei de missatgeria instantània i altres hàbits.

Com assenyala l'Oficina de Seguretat de l'Internauta de l'Institut Nacional de Ciberseguridad, "que les aplicacions top modifiquin la condicions d'ús no és novetat". Jorge Flores Fernández, informàtic expert en l'ús segur de les TIC, fundador i director de PantallasAmigas, i Nacho Heras, especialista en ciberseguretat i directiu de G Data, donen unes claus per preservar la privadesa en l'ús dels serveis que ofereixen les apps.

1.- Necessitat. Valorar si és realment necessària la app que vols instal·lar.

2.- Fiablitat. Esbrinar si és de fiar pels comentaris d'altres usuaris i el lloc d'on es descarrega. Des d'Apple Store o Google Play és més segur, per exemple.

3.- Llegir les condicions d'ús i permisos que s'estan concedint per defecte a l'aplicació en acceptar, tant quan s'instal·la com quan s'actualitza.

4.- Discriminar si són pertinents els permisos que impliquen en acceptar aquest servei, i àdhuc sent pertinents, si ens compensa.

Tingues en compte aquests consells a l'hora de baixar-te una aplicació. FOTO: Getty Images.

5.- Número del mòbil. No és habitual que se sol·liciti tret que tingui una funció molt concreta tant per fer trucades o enviar missatges, la qual cosa haurà de valorar-se si realment interessa.

6.- Geolocalització. Pot ser necessari per la pròpia naturalesa del servei (com localitzar les farmàcies o caixers més propers a l'usuari). Si no és així, millor desactivar aquesta opció.

7.- Contactes. Compartir els contactes pot ser útil i necessari en serveis de missatgeria instantània, però poca cosa més.

8.- Accés a imatges. Necessari per compartir fotos i vídeos si és aquesta la finalitat de l'aplicació.

9.- Configuració. Si no és possible canviar la configuració dels permisos i les opcions de privadesa una vegada instal·lada l'aplicació al mòbil, millor desfer-se d'ella.

10.- Actualitzacions. Són necessàries perquè aporten els pegats de seguretat que incrementen la garantia de privadesa.

11.- Antivirus. Imprescindible. No només frena les aplicacions malicioses. Els cal tenen la funció de poder aglutinar les apps instal·lades en el mòbil segons el tipus de permís acceptat. Molt útil para quan es vol canviar la configuració d'un permís sense saber a quines aplicacions s'ha atorgat.