Google acaba de presentar Allo, la seva entrada en la guerra pel domini de les aplicacions de missatgeria instantània, en el qual aglutina funcions que ja tenen els seus competidors i al que aporta com a novetat la Intel·ligència Artificial integrada amb les massives dades del seu cercador.

L'aplicació ja està disponible per a telèfons i tauletes Android i iOS (Apple), amb el complicat desafiament d'atreure a usuaris que ja usen alternatives similars en les quals a més es troben els seus cercles d'amics.

Google Allo té el valor diferenciador, segons la companyia, que permet "xequejar l'estat d'un vol o buscar un restaurant" sense haver d'abandonar el xat, cosa que realitza aprofitant els emergents "bots" (automatismes capaços d'"aprendre") i la massiva informació estructurada que ha muntat el creador del cercador més popular d'internet.

"Hem creat una aplicació de missatgeria que et permetrà mantenir la conversa mentre et proveeix l'assistència que necessites", va explicar Google en un comunicat.

Una aplicació que l'exmembre de l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana Edward Snowden ha recomanat no usar ja que, assegura en el seu compte de Twitter, "grava cada missatge que envies i ho posa a la disposició de la policia, sota petició".

Snowden assegura que "és menys segura que WhatsApp, la qual cosa la fa més perillosa pels no experts".

Google Allo recorre a elements ja tradicionals en les aplicacions de missatgeria, com "stickers", "emoticones" i n'afegeix un dels que té més futur en tecnologia: els assistents personals, capaços de respondre a preguntes amb una tecnologia que es va aproximant a la Intel·ligència Artificial.

Els usuaris d'aquesta nova aplicació només han d'escriure "@google" seguit d'una pregunta (ara com ara el servei solament funciona en anglès) enmig d'una conversa per rebre una resposta immediata.

Google Assistant, que és com s'anomena la funcionalitat, és la peça central de l'aposta del gegant d'internet pel mercat de les aplicacions de missatgeria, un nínxol en creixement però al que s'apunta relativament tard, amb el que s'arrisca a replicar la falta de tracció de Google+, la seva xarxa social.

"En els propers mesos, Google Assistant estarà disponible en més productes de Google, treballant de manera inapreciable al llarg del dia en la teva llar o en el camí", va explicar l'empresa en un comunicat.

Allo vol posar el peu al competitiu mercat de les aplicacions de missatgeria, que va començar com una alternativa als onerosos SMS i ha evolucionat a un àmbit cada vegada més social i intenta ara convertir-se en una eina de treball.

Segons dades de BI Intelligence, les quatre principals aplicacions de missatgeria (Whatsapp, Facebook Messenger, WeChat i Viber) han superat en nombre d'usuaris actius mensuals a les principals xarxes socials (Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram).

Google mantindrà de moment com a aplicació separada Google Hangouts, nascuda en 2013 per mantenir converses del tipus xat i videoconferències.

Els consumidors tecnològics es troba així amb un immens nombre d'opcions, que van des de la més social Snapchat, passen per Whatsapp o Telegram, i giren cap a un to més professional amb Slack.

La saturació d'opcions és una mostra del potencial i joventut d'aquest nínxol, al que Allo arriba amb la carta de presentació de la Intel·ligència Artificial, i en la qual ha d'enfrontar-se a jugadors forts com Facebook (propietari de Whatsapp), Snapchat o les forces asiàtiques que representen WeChat, Line o Kakaotalk.

Si Allo no s'acaba imposant com a favorit dels usuaris de mòbil, podria ser l'Assistant, una aposta nova i amb un immens potencial, el que podria revelar-se com l'aposta més intel·ligent i de futur en un món tecnològic que està a un pas d'utilitzar sòlida Intel·ligència Artificial assequible en el dia a dia.