Telefónica vol obrir la porta a que els seus clients puguin cobrar a companyies d'internet com Google o Facebook per l'ús de les seves dades a través d'una iniciativa amb la qual pretén tornar a l'usuari el control sobre la seva vida personal digital.

En la Trobada de Telecomunicacions que ha arrencat avui a Santander, organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i la patronal AMETIC, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha donat a conèixer que la seva companyia fa un any i mig treballant en aquest projecte, per al qual encara no hi ha data de comercialització, ni s'han donat detalls tècnics.

Malgrat això, la iniciativa ha adquirit protagonisme en la cita anual dels directius de les Teleco i, fins i tot, el conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, s'ha manifestat a favor de donar al client l'opció de triar què fer amb les seves dades .

La proposta de Telefónica és una plataforma tecnològica amb la qual els seus clients poden conèixer no només tota la seva informació digital i el seu valor, sinó tenir la possibilitat de bloquejar-la i obtenir un benefici econòmic per ella.

"Nosaltres no diem ni que hagi de pagar ni que no. L'únic que diem és que posarem a la xarxa de forma transparent en mans dels usuaris totes les dades i el valor de la seva vida digital perquè siguin ells els que decideixin ", ha declarat a la premsa Álvarez-Pallete.

"Quina sigui la proposta de valor que d'això es derivi entre l'OTT (per Over The Top, com es coneix a les firmes d'Internet) i usuaris, dependrà de la seva relació amb els usuaris directament", ha afegit.

Ha posat com a exemple que un client pot decidir facilitar les seves dades de localització a una empresa com Uber a canvi d'una actualització, un descompte o sense demanar res a canvi.

Sobre quan estarà operatiu aquest nou servei, ha dit que es tracta d'alguna cosa que no es desvetlla i que la companyia porta treballant en això un any i mig, però que espera presentar-lo aviat.

Ha insistit que és responsabilitat de Telefónica explicar als usuaris quin valor té la seva informació per a altres "i que siguin ells els que posen la frontera sobre quina part volen compartir i quin no".

En ser preguntat com funcionarà, Álvarez-Pallete ha reconegut que descriure la part operativa "és molt complicat" perquè té una part d'arquitectura de xarxa que requereix integrar sistemes de la xarxa amb sistemes nous d'emmagatzematge, de processament i d'ordenament.

"La part de com ho presentarem davant de l'usuari té diferent visions. Pot ser una aplicació, pot ser qualsevol tipus de tecnologia que ajudi de forma molt fàcil a comprendre l'usuari que és el que està passant i quin és el valor del seu informació ", ha explicat.

Telefónica analitza diverses opcions sempre amb la idea que sigui una cosa molt tecnològic, senzill d'usar i fàcil d'entendre i parar traslladar al client que pertànyer a una xarxa com la de Telefónica té com a contrapartida poder gestionar la seva vida digital, segons la font.

"Generem més dades que qualsevol Over The Top", ha assegurat durant la Trobada.

Per al president de Telefónica, no cal una regulació específica per a aquest servei i no veu "cap problema" en què la resta del sector vagi per aquest camí, que considera "el correcte".

Vodafone, almenys, sí que sembla sumar-se, d'acord amb les declaracions del seu conseller delegat, que s'ha mostrat partidari de donar als clients l'opció de triar què fer amb les seves dades o quins anuncis vol veure o bloquejar.

Durant la seva intervenció, Álvarez-Pallete s'ha referit al debat, de tints ètics, al seu parer, sobre qui és l'amo de les dades i ha considerat que "utilitzar dades per treure diners pot ser una cosa molt controvertida".