En els últims anys han proliferat les anomenades aplicacions 'fitness' per a mòbil i altres dispositius, que combinen esport i dieta per millorar la forma física, però experts alerten que podrien posar en risc la salut si s'abusa d'elles o sense un especialista que supervisi l'entrenament i l'alimentació.

Les tecnologies aplicades a l'esport ocupen la primera posició en la llista de tendències 'fitness' de 2016 elaborada pel Col·legi Americà de Medicina Esportiva.

Segons indica a Efe l'estudiant de doctorat en Ciències de l'Exercici i formador de la Federació Espanyola d'Activitats Dirigides i Fitness (FEDA), Javier Alonso, "són una tendència que ha pujat com l'escuma" a causa no només de l'auge de les aplicacions electròniques , sinó al fet que aconseguir i mantenir un bon estat físic està "molt de moda".

L'usuari ha de registrar-hi i introduir informació com sexe, edat, pes i alçada. I, a continuació, el sistema li ofereix un pla estàndard de taules de sèries combinades d'exercicis.

Moltes ofereixen proves gratuïtes perquè, després, si l'usuari ho desitja, pagui per accedir a l'aplicació completa (el preu de les més econòmiques oscil·la entre els tres i cinc euros).

Així, té al seu abast un programa d'entrenament acompanyat d'imatges, vídeos o consells per realitzar on i quan vulgui.

"El problema és que no està supervisat per un entrenador", apunta Alonso, el que podria provocar lesions, si s'abusa de la seva utilització, que estarien ocasionades per "una mala tècnica realitzada al llarg del temps, així com la incorrecta intensitat o repetició dels exercicis ".

Les persones que utilitzen aquests plans corren el risc de patir tendinopatia, lesions musculoesquelètiques i fatiga, segons aquest expert.

A més, com succeeix amb la majoria dels continguts digitals, els menors també poden accedir lliurement a aquests entrenaments i dietes sense cap tipus de supervisió, per exemple amb una edat falsa.

A la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (SEDCA), el president del comitè científic, Jesús Román, explica a Efe que poden existir certs riscos quan algú modifica la seva alimentació sense assessorament professional, "perquè la salut depèn, en gran mesura , del que mengem diàriament ".

En la seva opinió, aquestes aplicacions "són vàlides per emetre consells i recomanacions generals" i poden ser d'ajuda "quan estan clars seu ús i les seves condicions".

Però quan se segueixen dietes inadequades, aquestes poden tenir un efecte perjudicial per a l'estat nutritiu de la persona, perquè solen ser genèriques i poc especialitzades. A més, darrere de l'aplicació "no sol haver ningú a qui consultar en cas de dubte", apunta Román.

També són populars els espais en les xarxes socials que ofereixen vídeos amb exercicis i altres consells per portar una vida saludable.

Patry Jordán, un 'youtuber' esportiva les gravacions arriben al milió de reproduccions diàries, explica a Efe que els gimnasos tampoc ofereixen un servei personalitzat i compara els seus vídeos a la xarxa amb una classe col·lectiva en un centre esportiu, a la qual qualsevol pot accedir .

No obstant això, matisa que el seu entrenament en línia és gratuït i, a més, pot realitzar-on i quan es vulgui.

Reconeix que la millor opció seria un entrenador personal, però considera que "no tothom s'ho pot permetre".

Segons la dificultat, els seus entrenaments estan dividits en quatre categories. També ofereix consells nutricionals sobre com organitzar els àpats, informació sobre les calories recomanades per a cada persona, un pla d'alimentació per a vegetarians i un altre menú de configuració 1.500 calories diàries.

"Aquesta informació està elaborada per nutricionistes", assegura Jordà, que adverteix que les seves dietes són per mantenir el pes, no per aprimar-se.

Fins ara, l'accés al seu pla 'fitness' és gratuït, però desenvoluparà una part de pagament complementària. "Vam crear contingut de valor i allò que és gratuït a vegades no es valora prou", justifica.

En general, pot dir-se que els experts consideren que aquesta tendència és positiva sempre que s'utilitzi de manera moderada i com a suport d'un entrenament específic que prèviament hagi dissenyat un monitor especialitzat.