No importa si el seu proveïdor de llum és Endesa o no. En les últimes setmanes, milers de persones han rebut en el seu email una suposada factura de la companyia. Si la intenta obrir, el que està fent en realitat és introduir en el dispositiu un virus que s'apropia dels documents de l'usuari per realitzar frau.

Ho han alertat la Policia Nacional, l'Institut Nacional de Ciberseguretat i la pròpia companyia Endesa, la identitat de la qual és suplantada per aquests correus electrònics.

El virus que s'oculta darrera d'aquesta estafa és altament intrussiu, tant que l'Institut Nacional l'ha catalogat de risc "crític". El seu nom és Locky, i es tracta d'un 'ransomware' (de l'anglès "ransom", rescat) que s'apodera dels arxius que troba en l'ordinador envaït per a continuació demanar al seu legítim propietari un rescat si vol recuperar-los.

El reclam es troba en l'elevada suma que presenta la factura. Quan es clica en l'email per revisar a què es deu aquest deute, el virus entra en el dispositiu.

El missatge arriba a la safata d'entrada des del remitent ´Factura electrònica d'Endesa´. L'assumpte de l'email mostra el nom complet de l'usuari associat al compte de correu al qual arriba el correu.

S'adjunta al correu una imatge que mostra l'elevada quantia de la suposada factura, i aquesta va acompanyada d'un enllaç ressaltat que diu´Consulta la teva factura i consum´. És en el moment que s'obre aquesta adreça, que el virus accedeix a la màquina.

El correu va dirigit tant a clients d'Endesa com a no clients, per la qual cosa la companyia ha insistit que no s'ha produït cap robatori d'informació de les seves bases de dades.

El més prudent per evitar entrar en el grup d'usuaris afectats per l'engany és no accedir a l'email i eliminar-ho directament. Endesa ha advertit en un comunicat que recomanen "no fer clic en els enllaços de cap email de factura que no compleixi que el remitent sigui 'Endesa Online, gestiononline@endesaonline.com".

Si desafortunadament el virus ha accedit al nostre ordinador, l'Institut Nacional de Ciberseguretat aconsella analitzar l'estat de l'ordinador amb un antivirus que tingui la base de dades de virus actualitzada. En principi, hauria de ser suficient per eliminar-lo.