La XII edició de Gamelab, el congrés internacional del videojoc i l'oci interactiu, ha arrencat a Barcelona aquest dimecres, 29 de juny, convertint a la capital catalana al centre d'atenció d'aquest sector. Amb la formació, el suport a la creació i la difusió de la cultura del videojoc com a eixos vertebradors, la cita s'ha erigit com a estendard i és l'única reconeguda a nivell internacional de totes les que se celebren a Espanya.

Durant tres dies, els professionals i gurus més influents del sector debaten sobre els nous límits d'aquesta indústria, així com el seu pes a nivell econòmic i els reptes i fortaleses a curt i mig termini. Noms tan importants com Rob Gilbert, Minh Le, John Romero o David Braben que rebrà el Premi Llegenda, entre molts altres, conformen un planter d'excepció que amplia el llistat de llegendes que ja forma part de la història d'aquesta esperada cita.

Hideo Kojima (Metall Gear, Snatcher), Jade Raymond (Assassin's Creieu, Splinter Cell), Toru Iwatani (Pac - Man), Shinji Mikami (Resident Evil), Jordan Mechner (Prince of Pèrsia) o Mark Cerny (arquitecte en cap de Playstation 4) són només alguns dels genis que han acudit a Gamelab en anteriors edicions.

El programa de Gamelab destaca aquest any per ser un dels més atractius de les últimes edicions. Ron Gilbert, un dels dissenyadors i creadors de videojocs més reconeguts a nivell mundial, acudirà a Barcelona per fer un repàs als seus més de 30 anys de trajectòria en què el seu treball per Lucasfilms Games i la publicació de videojocs com Maniac Mansion o Monkey Island han canviat la forma en què la indústria veu el gènere d'aventura gràfica.

Els eSports seran un altre dels plats forts i per això es comptarà amb referents mundials com Mike Sepso, a l'avantguarda d'aquest àmbit, o Peter Moore, un dels executius més veterans i de més experiència, que és en l'actualitat el responsable de eSports a Electronic Arts.

Altres grans noms com Minh Li, un dels millors desenvolupadors de tots els temps segons els experts i dissenyador de Counter - Strike, o John Romero, creador de l'obra mestra DOOM, fan augmentar el llistat de conferències que a més combinen a la perfecció joventut i experiència: aquest és el cas de la conversa entre Ian Livingstone, cofundador de Games Workshop i figura clau del sector per mítiques creacions com Tomb Raider, amb el nen prodigi Jordan Casey; tots dos debatran sobre l'educació al segle XXI i la influència d'ella en els videojocs.

I en primícia per als assistents, es mostra en moviment la nova creació de Mercury Steam de la mà del seu director Enric Álvarez. Concebut com reinvenció del gènere de ciència ficció dels videojocs, el teaser de Raiders of the Broken Planet va causar sensació en la seva presentació a la fira E3.

D'altra banda, una de les àrees que Gamelab mima amb especial atenció és el desenvolupament independent i per això comptarà amb Indie Hub, un espai dedicat a aquest sector en el que a més estarà present el major referent de la cultura del videojoc indie a nivell mundial, Rami Ismail.

I com un gest més de suport als estudis espanyols, la tarda del dijous 30 de juny tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels IX Premis de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives que reconeixen l'excel·lència en la creació de jocs sense tenir en compte la plataforma o el gènere.

Per rebre el Premi Llegenda 2016, acudirà a Gamelab David Braben, creador de la saga Elite (el simulador espacial que va marcar un abans i un després en el món del videojoc) i responsable del Raspberry Pi, ordinador de baix cost per al foment de la alfabetització informàtica.

El congrés compta també amb la participació d'Ubisoft Barcelona, que disposa d'un estand destinat a captar talent. Els assistents es poden informar sobre les oportunitats laborals que ofereix la companyia en els seus estudis de desenvolupament de consola / HD i mòbils, situats a Sant Cugat del Vallès i Barcelona respectivament, i comptar amb el consell de desenvolupadors d'Ubisoft així com descobrir amb més detall l'experiència de treballar en una de les empreses més innovadores del sector.

A més el públic de Gamelab pot descobrir l'últim de la realitat virtual amb PlayStation®VR, vivint en primera persona la millor RV per a consoles: durant la fira i en col·laboració amb Sony Computer Entertainment Espanya, els assistents poden reservar una plaça per entrar a l'espai PlayStation®VR, una sala on provar el dispositiu de realitat virtual de PlayStation®4 que sortirà a la venda el proper mes d'octubre a Espanya.

Entre les novetats d'aquesta edició destaca el que és el seu nou emplaçament, l'hotel Hesperia Tower. Un avantguardista i sofisticat edifici ubicat al nou districte empresarial i de negocis de Barcelona (a la Gran Via de l'Hospitalet), dissenyat per l'arquitecte britànic Richard Rogers, autor també del Centre Pompidou de París.