Per primera vegada en molts anys, aquest dilluns es podrà observar com Mercuri es 'passeja' per davant del Sol. Un fenomen que el petit planeta completarà en una mica més de set hores i que no repetirà fins al 2019.

Per als qui no tinguin els instruments necessaris o prefereixin veure el fenomen des del sofà, l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) ofereix la retransmissió en directe d'aquest fenomen.

En què consisteix?

Mercuri s'alinea amb el Sol i amb la Terra, cosa que només passa unes 13 vegades cada segle. L'última vegada va ser el 2006 i la propera serà el 2019.

Aquests fenòmens, més rars que els eclipsis de Sol i Lluna, només els fan Venus i Mercuri, els anomenats planetes interiors, els que orbiten entre el Sol i la Terra.

Aquests trànsits de Venus són extraordinàriament inusuals -aproximadament dues vegades cada cent anys-, mentre que els de Mercuri són més freqüents (uns tretze cada segle). De fet, l'últim trànsit de Venus va ser el juny de 2012, i el següent no serà fins a l'any 2117.

Quan es podrà veure?

El trànsit ha començat aquest dilluns al migdia i, excepte en els llocs en els quals estigui ennuvolat, és visible a tot Europa Occidental, la costa est dels Estats Units i en gairebé tota Amèrica Llatina. El fenomen ha començat a les 13.12 hora peninsular i finalitzarà a les 20.42 de la nit.

Com observar el trànsit de Mercuri

Si mirem el Sol, podrem veure com petit punt negre (Mercuri) es 'passeja' per davant del Sol, explica a Efe Francisco Colomer, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional.

"Però com Mercuri és molt petit, per apreciar la seva ombra sobre el disc solar cal fer servir un telescopi. A més, cal tenir molta cura, ja que observar el sol directament causa dany greu i permanent en els ulls. Per això sempre cal utilitzar un filtre solar homologat, no ulleres de sol, o radiografies, CD, etc. Cal protegir-se la vista igual que quan s'observa un eclipsi ", avisa.