El trÓnsit de Mercuri per davant del Sol, en directe

El petit planeta es veu avui com un petit punt negre, en un fenomen que es repeteix 13 vegades cada segle

09.05.2016 | 18:46
El trÓnsit de Mercuri per davant del Sol, en directe
El trÓnsit de Mercuri per davant del Sol, en directe

Per primera vegada en molts anys, aquest dilluns es podrÓ observar com Mercuri es 'passeja' per davant del Sol. Un fenomen que el petit planeta completarÓ en una mica mÚs de set hores i que no repetirÓ fins al 2019.

Per als qui no tinguin els instruments necessaris o prefereixin veure el fenomen des del sofÓ, l'Institut d'AstrofÝsica de CanÓries (IAC) ofereix la retransmissiˇ en directe d'aquest fenomen.


En quŔ consisteix?
Mercuri s'alinea amb el Sol i amb la Terra, cosa que nomÚs passa unes 13 vegades cada segle. L'˙ltima vegada va ser el 2006 i la propera serÓ el 2019.

Aquests fen˛mens, mÚs rars que els eclipsis de Sol i Lluna, nomÚs els fan Venus i Mercuri, els anomenats planetes interiors, els que orbiten entre el Sol i la Terra.

Aquests trÓnsits de Venus sˇn extraordinÓriament inusuals -aproximadament dues vegades cada cent anys-, mentre que els de Mercuri sˇn mÚs freqŘents (uns tretze cada segle). De fet, l'˙ltim trÓnsit de Venus va ser el juny de 2012, i el segŘent no serÓ fins a l'any 2117.

Quan es podrÓ veure?
El trÓnsit ha comenšat aquest dilluns al migdia i, excepte en els llocs en els quals estigui ennuvolat, Ús visible a tot Europa Occidental, la costa est dels Estats Units i en gairebÚ tota AmŔrica Llatina. El fenomen ha comenšat a les 13.12 hora peninsular i finalitzarÓ a les 20.42 de la nit.

Com observar el trÓnsit de Mercuri
Si mirem el Sol, podrem veure com petit punt negre (Mercuri) es 'passeja' per davant del Sol, explica a Efe Francisco Colomer, astr˛nom de l'Observatori Astron˛mic Nacional.

"Per˛ com Mercuri Ús molt petit, per apreciar la seva ombra sobre el disc solar cal fer servir un telescopi. A mÚs, cal tenir molta cura, ja que observar el sol directament causa dany greu i permanent en els ulls. Per aix˛ sempre cal utilitzar un filtre solar homologat, no ulleres de sol, o radiografies, CD, etc. Cal protegir-se la vista igual que quan s'observa un eclipsi ", avisa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema