La telefonia està a punt de donar un gran pas endavant i aquest pas no és altre que el canvi a les SIMs virtuals, també conegudes com eSIMs.

I què és exactament una SIM virtual? Doncs ni més ni menys que una targeta única per als nostres mòbils que no necessitarem substituir per una altra quan ens canviem d'operadora mòbil, per moltes vegades que fem la portabilitat. Una de les seves grans avantatges és precisament que aquest procés serà molt més ràpid i senzill, i el gran beneficiat serà l'usuari.

L'actual targeta SIM és una petita peça que ens dóna l'operadora mòbil a la qual li vam contractar la línia de telèfon i que hem d'inserir en el nostre mòbil per poder rebre i realitzar trucades. Estan disponibles en tres mides: miniSIM, microSIM i nanoSIM (depenent del nostre smartphone) i són les encarregades d'emmagatzemar de forma segura la clau de servei del subscriptor que l'identifica davant la xarxa. Gràcies a aquestes targetes podem canviar la línia d'un terminal a un altre amb només canviar de targeta.

Doncs bé, just quan es compleixen 25 anys de l'aparició de la targeta SIM, els hi haurem de dir adéu, però sense posar-nos tristos perquè el canvi sembla que serà per a millor. L'evolució de la SIM tal com la coneixem avui dia portarà una major competència entre les operadores mòbils, o el que és el mateix, més quantitat d'ofertes per a l'usuari.

Així serà la SIM virtual

L'usuari no haurà de manipular la seva nova targeta SIM. La ESIM es convertirà en un element més del telèfon, integrada, de manera que no serà necessari treure-la cada vegada que realitzem una portabilitat. Estarà incorporada al nostre telèfon.

Avantatges de la SIM virtual

1. Una de les principals avantatges de la nova targeta és que amb una única SIM virtual podrem tenir el mateix nombre en diversos dispositius. Actualment hem de pagar una Multisim per poder gaudir d'aquesta comoditat.

Amb la targeta virtual podrem associar diferents dispositius a un mateix nombre i sense pagar un extra per fer-ho. De moment no està clar quants es podran vincular, però ens imaginem que cada operadora fixarà un màxim de dispositius.

2. I el cas contrari? Tenir diferents nombres en un sol dispositiu? Doncs sembla que també serà possible. La mateixa SIM podrà albergar diversos números a la vegada, i encara que siguin de diferents operadores mòbils. L'objectiu no és altre que evitar els càrrecs per roaming que molts usuaris denuncien quan viatgen. El poder contractar una altra operadora quan un està uns dies a l'estranger però sense la molèstia que suposa haver d'introduir al teu dispositiu una nova targeta sense dubte serà una cosa molt beneficiós per als consumidors.

El que es desconeix de moment és si podrem gestionar línies de diferents companyies mòbils dins d'un mateix país, a Espanya per exemple, i en un mateix dispositiu.

3. No deixa de ser un avantatge també que si es facilita el canvi d'operadora l'usuari no dubtarà ni un segon a aprofitar una oferta que li interessi. Actualment hem d'esperar que ens arribi la targeta de la nova operadora contractada a casa per tornar a fer servir el mòbil; amb la SIM virtual no passarà això.

4. En no poder treure-la del telèfon no podrem perdre-la, un contratemps que segur més d'un haurà sofert.

El nou procés de portabilitat

D'acord, la portabilitat serà més fàcil però com es realitzarà exactament, us estareu preguntant. De moment aquesta pregunta no té una resposta clara, ja que depèn de l'acord a què arribin els reguladors de cada país.

El consorci que reuneix operadores mòbils i companyies tecnològiques (GSMA) ha dit recentment que l'operadora activarà la SIM de l'usuari mitjançant una subscripció i el canvi es realitzarà gairebé a l'instant. No obstant això, no s'ha detallat el procés exacte i sembla que haurem d'esperar per veure-ho a la pràctica.

Cal assenyalar que amb la SIM virtual no desapareixen els contractes amb permanència, és a dir, si tens una permanència amb una companyia i et canvies a una altra hauràs de complir amb el que indica el teu contracte.

Serà la fi de les SIM actuals?

Hauran de passar anys perquè les SIMs actuals arribin a desaparèixer. Segons expliquen des de GSMA, les eSIMs no pretenen substituir les targetes SIM sinó incentivar la creació d'una nova generació de dispositius mòbils més petits i lleugers perquè els usuaris puguin connectar diversos dispositius en una sola subscripció. Per tant, podrem seguir utilitzant els nostres smartphones actuals i realitzant la portabilitat com ho hem fet fins ara, ja que les operadors seguiran proporcionant SIMs "normals".

Companyies que l'han impulsat

Quins creieu que són les companyies que estan darrere d'aquesta nova iniciativa? Segur que us han vingut ja un parell de noms a la ment mentre llegiu això. Com no, del costat dels fabricants no podien ser altres que Apple, Samsung, Sony, Microsoft, LG, Huawei, Nokia o Qualcomm entre d'altres; i del costat de les operadores, Telefónica, Orange, Vodafone, Yoigo, Deutsche Telekom, AT & T, NTT Docomo o Verizon. Uns altres que també han estat ficats en l'all són els fabricants de targetes SIM Gemalto i G & D.

Però quan al corral tenim més d'un gall sol haver-hi baralles i desacords i això va ser el que porta passant des de fa molt de temps, fins que per fi el consorci GSMA, que agrupa gran part d'operadores i companyies tecnològiques com hem esmentat abans, ha aconseguit posar-los d'acord.

Amb la col·laboració i treball de totes aquestes empreses s'ha desenvolupat la SIM virtual que suposarà una autèntica revolució en la indústria.

Quan arribaran els primers dispositius amb la ESIM?

http://www.samsung.com/es/galaxy/gears-2/common/promotions/galaxy/gears2/spec/img_gears2_classic_total.jpg

No ha estat un smartphone ni una rajola, ha estat el Samsung Gear S2 Classic, que s'ha posat a la venda aquest passat mes de març, el primer dispositiu que incorpora una ESIM. Sí, ja són aquí. Pel que fa als telèfons mòbils sembla que serà en la segona meitat de l'any quan probablement apareguin els primers amb ella integrada.

El que encara segueix sent una incògnita és quina companyia serà la primera a treure un smartphone amb la SIM virtual. No obstant això no falten molts mesos perquè sortim de dubtes i vegem l'abast i el seu èxit ... o fracàs.