A Internet sembla que tot és anònim, però no és realment així i totes les empremtes deixen un rastre. Si no vas amb compte amb el que públiques i comparteixes a les xarxes socials pots patir greus conseqüències: des de perdre el lloc de treball fins a ser detingut per la Policia per un post desafortunat. Per no dir que també pots ser víctima de les suplantacions d'identitat o de segrestos virtuals. Aquests són alguns interessants casos que demostren que a la xarxa, no tot està permès.

Els continguts que et poden censurar Facebook i Twitter

Qui cregui que a internet és possible fer o dir tot el que es vol està molt equivocat. Bé és cert que aquestes plataformes -tant Twitter, com Facebook o WhatsApp- es basen en la llibertat d'expressió però sempre cal recordar que la llibertat d'un acaba on comença la de l'altre: s'han de respectar certs límits.

Per demostrar fins a quin punt poden sorgir problemes reals ONE Magazine ha unit alguns casos reals:.

1. Un comentari racista

Gerod Roth era un treballador de l'empresa Polaris Marketing Group que el juny de 2015 va pujar una foto a Facebook en què apareixia al costat del fill d'una companya de treball, de raça negra.

Un dels seus amics d'aquesta xarxa social va escriure. "No sabia que eres propietari d'esclaus". Roth va contestar: "Ets un salvatge". Va eliminar el post, però Roth va ser acomiadat igualment de la seva empresa.

2. Enaltir a ETA, els GRAPO i Terra Lliure

La Guàrdia Civil va detenir l'abril d'aquest 2016 13 persones per enaltir a aquestes organitzacions -i els atemptats que van cometre- a través de Facebook i de Twitter amb usuaris anònims.

3. Pujar una foto a Facebook si no vols que et trobin

El 2011, Ariel Darío Leites va desaparèixer quan s'estava banyant al riu Uruguai, a l'Argentina. Tot i que els seus amics i familiars el van buscar junt amb la Policia, només van trobar uns calçotets.

Quatre anys després, però, Leites va ser descobert per culpa d'una fotografia que havia pujat a Facebook en què apareixeria amb la seva nova parella al Brasil. Segons diverses informacions, Leites estava tan endeutat que va decidir fingir la seva pròpia mort.

4. Pujar una foto a Facebook si has comès un delicte

Al setembre de 2015, aquesta xarxa social va tornar a jugar una mala passada a una parella. John Mogan i la seva nòvia van robar un banc a Ohio amb la cara coberta. Després de fer-se amb els diners, no se'ls va ocórrer millor idea de pujar unes fotos amb el botí aconseguit ... i mostrant la seva cara. Això va servir perquè la Policia, que fins llavors no tenia cap pista, pogués localitzar-los i detenir-los.

5. Delatar la participació en un conflicte

El soldat rus Alexander Sotkin, de 24 anys, va publicar l'estiu de 2014 en el seu compte d'Instagram una sèrie de fotos al poble de Voloshino, a Ucraïna. Un fet que no deixaria de ser anecdòtic si no fos perquè aquesta informació va servir per confirmar que milícies russes havien traspassat la frontera per lluitar en el conflicte ucraïnès -tot i que el Kremlin ho havia negat en tot moment-.

6. Un tuit sexista

El periodista Pierre Salivac va perdre la seva col·laboració amb la ràdio francesa RTL el 2012 després de publicar un tuit sexista: "A totes les meves companyes, sexe útil, teniu una oportunitat de convertir-vos en primera dama de França". Salivac va demanar disculpes i va esborrar poc després el tuit.

7. Actualització del perfil de LinkedIn

John Flexman va perdre la feina a BG Group -Regne Unit- el 2012, després que actualitzés el seu perfil a LinkedIn i assenyalés que estava interessat en "oportunitats professionals".

La millor opció és vigilar bé les opcions de privacitat del teu compte i ocultar al màxim les informacions que no vulguis que tothom conegui.

8. Publicar un bitllet premiat

Chantelle, una jove australiana, va guanyar 538 euros en les carreres de cavalls després d'apostar només cinc euros. Després assabentar-se que havia guanyat va publicar un selfie amb la butlleta premiada en el qual apareixia el codi de barres de l'aposta. Algú va veure la foto, el va imprimir i va cobrar el premi al seu lloc.

9. Qui vol ser acomiadat?

El web alemany 'Fire Me!' rastreja aquells tuiters que podrien perdre la feina a causa del que escriuen a Twitter. Així, per exemple, mostra tuits en els quals els usuaris es queixen del seu cap o del seu treball amb comentaris com "Odio la meva feina" o "El meu cap és un idiota sense remei, inepte que pensa que el seu empleat no és bo en res" .

10. Les fotos de vacances a Instagram i WhatsApp atrauen els lladres

La Policia adverteix en el seu compte oficial de Twitter dels perills de pujar fotos estant de vacances. Segons diuen és millor "presumir" a la tornada, en cas contrari, qualsevol sabrà que no estàs a casa.

El perill és especialment important en xarxes on s'usa molta fotografia com Instagram o Facebook, però també pot succeir en grans grups de WhatsApp -on no totes les persones poden ser de confiança- o a la teva foto de perfil en aquesta xarxa de missatgeria instantània -que és millor bloquejar la seva visualització a usuaris desconeguts.

Més informació a www.onemagazine.es