Estar connectat a Internet les 24 hores del dia té els seus pros i els seus contres perquè, si bé permet comunicar-se amb milers de persones a través de les xarxes socials i el Whatsapp, també provoca importants trastorns en la conciliació del son.

I és que, segons ha informat l'especialista en Neurofisiologia i Trastorns del Son de l'Hospital Vithas Medimar Internacional d'Alacant, Javier Brualla, fer servir aquestes eines retarda l'inici del son i, a més, fa que aquest sigui de pitjor qualitat, menys profund i reparador .

"L'ús de dispositius electrònics abans d'anar a dormir provoca el que s'anomena 'insomni de conciliació', un retard en l'inici de la son a causa de dos factors: d'una banda, la generació d'estímuls continus al" interactuar "amb aquestes eines en un moment en què s'ha d'estar 'desconnectant', preparant-se per a una transició gradual cap a l'acció de dormir. Això produeix un estat de major activació mental que dificultarà el posterior inici del son", ha explicat.

Així mateix, prossegueix, la llum emesa per les pantalles d'aquests dispositius (especialment la de color blau) redueix dràsticament la secreció de melatonina, una hormona que s'allibera al anar a dormir i apagar la llum, i impedeix que es dugui a terme la seva funció habitual com a facilitadora de la son i com a sincronitzador del rellotge biològic.

No obstant això, aquests problemes solen afectar més a les persones d'entre 18 i 32 anys. En aquest punt, l'expert ha informat que investigadors de la Universitat de Pittsburg (EUA) van observar que els joves que passen més temps a les xarxes socials tenen el doble de probabilitats de patir un trastorn del son que els que no utilitzen tant aquestes eines .

Per tot això, l'expert ha destacat la necessitat de deixar d'utilitzar el mòbil o els aparells electrònics com a mínim una hora abans d'anar a dormir i apagar-lo o deixar-lo fora de l'abast de la mà en el moment d'anar-se'n al llit.

També és important dormir unes set hores diàries, tot i que, en aquest sentit, el doctor Brualla ha recordat que les necessitats de son són individuals i varien segons la persona.

"Un descans òptim no depèn exclusivament de les hores que es dediquen a la son. És també de gran importància la qualitat del mateix. És molt més eficaç i reparador un bloc compacte de son profund de cinc hores seguides de passar deu hores al llit amb un somni superficial i ple d'interrupcions ".